Szerző: Vörös Péter

2000. április 13. 19:33

A félvezetőipar tavalyi forgalma 168,7 milliárd $ volt - az Intel továbbra is az első számú félvezetőgyártó cég ...

A Dataquest legfrissebb tanulmánya szerint a félvezetőipar forgalma az 1998-as 138,7 milliárd $-ról 21,6%-kal, 168,7 milliárd $-ra nőtt tavaly - ezzel még az 1995-ös 151,3 milliárd $-os rekordot is sikerült megdönteni.
A Dataquest rangsorolása szerint az Intel globális piaci részesedése 15,9% volt. A második hely a NEC-é, míg a Toshiba megelőzve a Motorola-t harmadik lett. A Motorola tavaly csak a hatodik helyen végzett, miután megváltak a Semiconductor Components Group-tól (Félvezető Alkatrész Divízió), ez ma ON Semiconductor Corp. néven működik. A Texas Instruments Inc., a Hitachi Semiconductor és az STMicroelectronics maradt 5., 7. ill. 9. helyen. A Philips Semiconductor az 1998-as 8. helyről a 10. helyre esett vissza.
Európában az Infineon Technologies AG átvette a vezető helyet az STMicroelectronics-től és a globális piacon 8. helyen végzett. Európában a 2. helyen az STMicroelectronics áll, míg a harmadik hely a Philips Semiconductor-é.
Iparáganként nézve a képet, a legmagasabb forgalom növekedést a DRAM piac érte el, amely 46,4%-kal, 23,1 milliárd $-ra nőtt, míg a 'nem-felejtő' (non-volatile) memória piac 41%-kal, 7,1 milliárd $-ra nőtt.
A mikroalkatrészek (processzorok, vezérlők, perifériák, DSP) részaránya 33,7% volt, azaz 56,9 milliárd $, ezt követi a memória szegmens 21% részaránnyal.
(Ebben a hírünkben tehát nem szerepel az AMD - s valószínűleg még egy pár év eltelik addig, míg egy ilyen illusztris körbe bekerülhet Texas-i "pártfogoltunk".)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról