Szerző: Vörös Péter

2000. április 13. 18:26

3Dfx Voodoo4 4500 PCI és Voodoo5 5500 PCI a Macintosh-piacra

Ez az első alkalom a 3Dfx történetében, hogy a cég hivatalosan támogatja a Mac-et. Eddig a videókártya gyártó cégekre maradt a Mac-kompatibilis megoldások nyújtása, amelynek eredményeként az amúgy sem olcsó Mac-piacon elég drágák voltak a Voodoo-alapú kártyák. Tavaly óta nyújt Mac drivereket a cég egyes Voodoo2 ill. Voodoo3 kártyáihoz, bár azt kifejezetten hangsúlyozták, hogy a termékekhez nem nyújtanak támogatást a Mac platformnál.
A most bejelentett Voodoo4 4500 PCI és Voodoo5 5500 PCI kártyáknál a 3Dfx teljes körűen támogatja a Mac platformot mind hardver, mind szoftver szempontból. A Mac felhasználók a következő fontosabb "újdonságokra" számíthatnak: 2D grafikus gyorsítás teljes QuickDraw ill. QuickTime támogatással; az új kártyákban használt processzort, a VSA-100-at, már a tervezéstől kezdve teljesen Mac-kompatibilisnek szánta a cég; Digital Visual Interface támogatás az Apple lapos képernyőihez; a Voodoo5 5500 PCI által támogatott Full Screen Anti-Aliasing (FSAA) az összes alkalmazásnál komoly különbséget jelent a Mac játékosok számára - a T-puffer effektekhez ill. FXT1 textúra kompresszióhoz viszont a játékprogramok részleges módosítására lesz szükség.
A legfeltűnőbb hiányzó elem a mai bejelentésnél az AGP-s Mac-változat: ezt a Power Mac G4-nél vezették be először a Mac-ekhez, az Apple egyelőre ATI RAGE 128 Pro-alapú kártyákat kínál a G4-esekhez - emiatt a különálló AGP-s kártyára e piacon a 3Dfx véleménye szerint kisebb a kereslet, de a jövőben lesznek ilyen kártyáik. Mindenesetre az AGP-s Mac-ekben is jól felhasználható a kiegészítő PCI-os kártya, pl. egy második monitor csatlakoztatására/vezérlésére, amihez a Mac-nek minden adottsága meg is van op rendszer szinten.
A 3Dfx arra is utalt, hogy támogatni fogják a MacOS X-et, amelynek megjelenése nem sokkal a Voodoo 4 ill. 5 után várható.
Az 5500-ast 64MB, míg a 4500-ast 32MB memóriával szállítja majd a cég. Maximális felbontás: mindként modellnél 2048x1536, 32-bites színmélységnél. Fill-rate: 667 millió texel/mp (5500) ill. 333 Mtps (4500). Az új Mac-es 3Dfx kártyák megjelenése nyárra várható (bár a cég a CeBIT-en még tavaszra ígérte a piacra dobást). Az eddigi PC-s kontra Mac-es 3Dfx kártya árkülönbözet kb. kétszeres volt, a cég szerint ez az új kártyáknál kb. 30$-ra fog lecsökkenni: az 5500-as ára 330$ lesz, míg a 4500-as 200$-ba fog kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról