Szerző: Ady Krisztián

2001. november 23. 01:14

Digitális műholdvevő kártya a Prolinktől

[Warp2Search] A Prolink Microsystems Corporation -- mely a közismert PixelView termékeket gyártja -- ma bejelentette PixelView DTV2000 digitális műholdvevő kártyáját, melynek segítségével a szabadon vehető digitális tv- és rádióadásokat nézhetjük és hallgathatjuk PC-nken. A kártyával természetesen rögzíthetjük is a látott képet, a rádióadások hangját. A PC-s kártyán kívül már csak egy kültéri szettre, azaz egy tükörre és egy fejre, univerzális LNB-re van szükség.

[Warp2Search] A Prolink Microsystems Corporation -- mely a közismert PixelView termékeket gyártja -- ma bejelentette "PixelView DTV2000" digitális műholdvevő kártyáját, melynek segítségével a szabadon vehető digitális tv- és rádióadásokat nézhetjük és hallgathatjuk PC-nken. A kártyával természetesen rögzíthetjük is a látott képet, a rádióadások hangját. A PC-s kártyán kívül már csak egy kültéri szettre, azaz egy tükörre és egy fejre, univerzális LNB-re van szükség.

A kártya alapvető képességei:

  • Digitális műholdvétel és felvétel
  • SDTV felbontás: 720 x 480
  • Interfész: PCI bus
  • Symbol Rate: 2 - 45 Ms/sec
  • DISEqC : 1.0
  • IF: 950 - 2150MHz
  • Szoftveres MPEG-II videodekódolás (???)
  • Windows 98SE/ME/2000/XP operációs rendszerek támogatása

Kicsit meglepődve vehetjük észre a szoftveres MPEG-2 dekódolást, mely remélhetőleg csak elírás. Amennyiben ez valóban igaz, tv-nézés közben garantáltan semmilyen más munkát nem végezhetünk, s a gépigényt is erősen megemeli. Mivel ebben az esetben a műholdról jövő összes adatot a CPU-nak kell feldolgozni (a dekódolástól a kép kirakásáig), ehhez legalább 6-700 MHz-es processzor szükséges a normális működéshez.

Mivel a Prolink weboldalán még nem érhető el konkrét információ, ezért egyelőre ne temessük el a kártyát, de ha valóban szoftveres megoldást alkalmaznak, garantáltan nem lesz egy Best Buy. Olcsó megoldás, az kétségtelen, de nem célravezető. Szintén kétséges, hogy műholdas internet igénybevételét lehetővé teszi-e a kártya.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról