Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 20. 13:31

Mobil Pentium 4 chipkészletet tervez az ALi

[x-bit labs] A tajvani Acer Laboratories Inc. (ALi) számos részletet hozott nyilvánosságra Pentium 4 processzort támogató chipkészleteinek jövőjét illetően.

[x-bit labs] A tajvani Acer Laboratories Inc. (ALi) számos részletet hozott nyilvánosságra Pentium 4 processzort támogató chipkészleteinek jövőjét illetően.

Bár a vállalat Aladdin-P4 lapkakészletét már a nyáron bejelentette, egyelőre még mindig nem képes azt elegendő mennyiségben szállítani az alaplapgyártóknak. A cég eredeti tervei szerint az Aladdin-P4 chipsetet már augusztusban el kellett volna kezdeni szállítani, de a jelenlegi információk szerint a szállítások csak az év végén indulnak meg.

A jövő évben megjelenő mobil Pentium 4 processzorokhoz több lapkakészletet is tervez az ALi. A hírek szerint a CyberAladdin-P4 jelenik meg elsőként, ez a chipset integrált Trident Cyberblade XP grafikus magot tartalmaz majd és a második negyedévben jelenik meg.

A CyberAladdin-P4 későbbi változataiban először megjelenik az AGP8X interfész, a northbridge és a southbridge közötti kommunikáció HyperTransport alapokon nyugszik majd, végül pedig a southbridge-be bekerül az USB 2.0 támogatás.

Bár a vállalat tervei kétségtelenül jól csengenek, a legnagyobb kérdés az, vajon megfelelően hajtja-e végre őket az ALi. A vállalat jelenleg gyártott alaplapi chipkészletei ugyanis nem túl népszerűek a gyártók körében, ennek főként az akadozó szállítások és a konkurenciánál alacsonyabb teljesítmény az oka.

Mindent egybevetve, az ALi-nak igencsak össze kell szednie magát, ha sikeresen akar szembeszállni a többi tajvani gyártóval a chipset-piacon.

a címlapról