:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 12. 17:16

Az Ericsson 5 milliárd $-t tervez befektetni Kínában a következő öt évben

[Bloomberg, Reuters] Az Ericsson, a világ legnagyobb mobiltelefon-hálózati berendezéseket gyártó cége pénteken közölte, hogy a következő öt évben 5 milliárd $-t tervez befektetni a világ legnépesebb országában. A cég célja az, hogy növelje piaci részesedését a leggyorsabban növekvő telekommunikációs piacon.

[Bloomberg, Reuters] Az Ericsson, a világ legnagyobb mobiltelefon-hálózati berendezéseket gyártó cége pénteken közölte, hogy a következő öt évben 5 milliárd $-t tervez befektetni a világ legnépesebb országában. A cég célja az, hogy növelje piaci részesedését a leggyorsabban növekvő telekommunikációs piacon.

Kurt Hellström, a cég elnök-vezérigazgatója egy hongkongi konferencián elmondta, hogy Ázsia a cég leggyorsabban növekvő piaca. Az Ericsson lépése egy időben történt a riválisok hasonló bejelentéseivel és természetesen azzal, hogy Kína készül a 2008-as olimpiai játékokra. A Motorola a múlt csütörtökön jelentette be azt, hogy az eredetileg tervezett 3,4 milliárd $ helyett 10 milliárd $-t fektet be Kínában a következő négy évben.

Bertrand Bidaud, a Gartner Group szingapúri telekommunikációs kutatási igazgatója így fogalmazott: "Kína egy mágnes [...] A piac igen gyorsan nő egy olyan időszakban, amikor a többi régió komoly gondokkal küszködik." Ragnar Back, az Ericsson egyik ázsiai ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy a cég ázsiai forgalmának felét adja Kína, amely ma már a világ legnagyobb mobiltelefonpiaca.

Az Ericsson nem nagyon volt közlékeny az 5 milliárd $-os befektetés részleteit illetően, mindössze annyi tettek közzé, hogy a cég és partnerei termékek fejlesztésébe, gyártásába és értékesítésébe fogja fektetni a jelentős összeget.

A Gartner piackutató cég szerint 2005-ben 343 millió kínai (a lakosság 26%-a) fog használni mobiltelefont -- jelenleg ez a szám 120 millió (10%).

Ázsia több részében is jelentős a mobiltelefon-használat növekedése: Thaiföldön és Malajziában közel kétszeresére nőtt az előfizetők száma.

Több mint fél évszázada először fordul elő az, hogy várhatóan veszteséggel zárja üzleti évét a cég, amely a költségek csökkentése érdekében a mobiltelefongyártást október óta a Sonyval közösen létrehozott Sony Ericsson vállalatra bízta -- e lépés másik oka természetesen az volt, hogy jobban tudjon a cég összpontosítani a hálózati berendezések piacára.

A költségek csökkentését szolgálja az is, hogy az Ericsson a létszám ötödének elbocsátását tervezi, októberben 4700 alkalmazottat küldtek el. A cég szerint a tervezettnél előbb sikerül elérni az éves költségek 662 millió $-os csökkentését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.