Szerző: Vörös Péter

2001. október 31. 09:50

Az Adobe profitfigyelmeztetést tett közzé, egyben 5%-os létszámcsökkentést tervez a cég

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Adobe Systems kedden profitfigyelmeztetést jelentett be a negyedik pénzügyi negyedévvel, és a 2002-es pénzügyi évvel kapcsolatban, és közölte, hogy 5%-os (150 fős) létszámcsökkentést hajtanak végre.

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Adobe Systems kedden profitfigyelmeztetést jelentett be a negyedik pénzügyi negyedévvel, és a 2002-es pénzügyi évvel kapcsolatban, és közölte, hogy 5%-os (150 fős) létszámcsökkentést hajtanak végre.

A San Jose (Kalifornia) központú szoftvergyártó cég szerint a november 30-án véget érő negyedik pénzügyi negyedévben a pro forma nyereség részvényenként 20-22 cent, a forgalom pedig 275-285 millió $ lesz. A cég korábban részvényenként 27-28 centes nyereséget és 310-320 millió $-os forgalmat várt -- a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 26 centes nyereségre és 308,18 millió $-os forgalomra számítottak.

Bruce Chizen, az Adobe elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a gazdaság egésze a vártnál gyengébben alakult, részben a szeptember 11-i események következtében, "a cég emiatt várhatóan nem fogja elérni az eredetileg kitűzött forgalomtervet". Chizen szerint főként a cég két fő piaca (az USA és Japán) szerepel gyengén, míg idáig az európai eredmények jók voltak.

A cég december 1-jén kezdődő 2002-es pénzügyi évére részvényenként 1,03$-os pro forma nyereséget és 1,3 milliárd $ forgalmat vár, ez azt jelenti, hogy az éves forgalomnövekedés kb. 4-5% lesz. A First Call által reprezentált elemzők a 2002-es pénzügyi évre részvényenként 1,22$-os nyereséget és 1,38 milliárd $-os forgalmat reméltek. A működési haszonkulcs 28% lesz, szemben a 2001-es pénzügyi évben várható 31%-kal. Chizen szerint a 2002-es pénzügyi év egészében gyenge lesz az amerikai gazdaság.

Chizen kihangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a cég "ki fogja egyensúlyozni a rövid távú nyereségességet a hosszú távú növekedéshez szükséges befektetésekkel [...] bár csökkenteni fogjuk a cég létszámát, ezzel együtt továbbra is bővíteni fogjuk az olyan kritikus területeket, mint a kutatás-fejlesztés a jövőben növekedési lehetőségek kihasználása érdekében."

A cég részvényárfolyama kedden 1,59$-ral (5,24%-kal) 28,75$-ra esett vissza, a cég a profitfigyelmeztetést a tőzsdei zárás után tette közzé, szerdán jelentős csökkenés várható. Az előző egy évben a részvényárfolyam 22,20-87,31$ között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról