Szerző: Vörös Péter

2000. április 12. 08:41

A VA Linux 800$ alatti PC-je, a StartX SP2

A legismertebb Linux PC gyártó új irányba nyit az eddig hagyományosnak mondható szerver piacról: a legolcsóbb gépek felé. A célpiac: Web-hely fejlesztők ill. az op rendszert már valamilyen szinten ismerők. Az olcsó PC-ket gyártó cégek az utóbbi időkben nem szerepeltek túl fényesen: az Enchilada és a Microworkz eltűntek, és még az egyébként sikeresnek mondható Emachines tőzsdei árfolyama (6$ alatt) is jelentősen a bevezetéskori ár alatt van. Egyre inkább jelentkezik a Linux-os piacon a nagy gyártók konkurenciája: már az IBM és a Dell is árul Linux-os asztali PC-ket ill. laptop-okat.
A VA StartX-ről egyelőre annyi ismert, hogy Celeron és Pentium III processzorral lesz kapható, Intel 810E chipset-es alaplapot használ, így nem lesz szükség külön videókártyára, sőt a hálózati- ill. hangkártya is az alaplapra integrált.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról