:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 2. 15:05

Az Intel bejelentette a világ leggyorsabb és legalacsonyabb energiafogyasztású processzorait a mobil PC-k számára

[Mmd] Az Intel Corporation tegnap

[Mmd] Az Intel Corporation tegnap jelentette be a világ leggyorsabb és legalacsonyabb energiafogyasztású mikroprocesszorait a mobil PC-k számára. Valamennyi az Intel fejlett 0,13 mikronos gyártástechnológiáján alapul, amely lehetővé teszi az új, magasabb teljesítményszintet és alacsony fogyasztást. Az új termékek, köztük a 12 tegnap bejelentett új processzorral a hordozható számítógépek piacának minden szegmensét lefedik.

Az Intel 1,2 gigahertzes Pentium III M-processzora jelenleg a leggyorsabb mobil processzor a piacon és a legnagyobb teljesítményt biztosítja mind a teljes méretű, mind pedig a könnyű és vékony noteszgépek számára. Az új 700MHz-es ULV (Ultra-Low-Voltage) Intel Pentium III M-processzor tápfeszültsége 0.95, míg a fogyasztása átlagosan kevesebb, mint fél watt, amellyel a mobil PC-khez kapható legalacsonyabb energiafogyasztású processzor.

"A mobil Pentium III M-processzorcsalád a legjobban kombinálja a nagy teljesítményt, alacsony energiafogyasztást eredményező tervezést a világ legfejlettebb gyártástechnológiájával" mondta Frank Spindler alelnök, az Intel Mobile Platforms Group részlegének a vezetője. "Az új termékek bevezetése kiterjeszti a mobil Pentium III M-processzorok előnyeit a legkisebb noteszgép PC-kre is. Kicsi, gyors, erős, hosszú telepről való működés - az Intel legkorszerűbb mobil technológiája most a hordozható PC-k minden méreténél elérhető."

A mai bejelentéssel, az Intel alacsony fogyasztású processzor családja átállt a 0.13 mikronos gyártástechnológiára és új architekturális fejlesztésekkel biztosítja a magasabb teljesítményt és az alacsonyabb energiafogyasztást. Az Intel 0.13 mikronos gyártástechnológiáját ebben az évben már korábban alkalmazták a teljes méretű, illetve a vékony és könnyű mobil PC-khez tervezett processzoroknál.

Az új ULV (Ultra-Low-Voltage) és LV (Low-Voltage) mobil Pentium III M-processzorok architektúráját több ponton továbbfejlesztették, beleértve az 512 KB-os L2 gyorsítótárat, a Data Prefetchcer (adat előlehívó) egységet és a 133 MHz-es rendszersínt. Ezen kívül a valamennyi mobil Pentium III M-processzor támogatja az Enhanced Intel SpeedStep technológiát, amely automatikusan átkapcsol a maximális teljesítményű üzemmód és a telepes működésre optimalizált üzemmód között, a teljesítmény és az alacsony energiafogyasztás legjobb egyensúlyát nyújtva.

A Deeper Sleep üzemmód további energiafogyasztás csökkenést biztosít a korábbi alacsony fogyasztású Sleep üzemmódhoz képest, segítségével nő a telepről való működés időtartama, mert az energiafogyasztás ekkor két tized watt vagy ennél is kisebb. Az új energia megtakarító és architekturális technológiákkal az ULV Pentium III M-processzor tápfeszültsége 0.95 volt és 64 százalékos teljesítmény többletet biztosít a korábbi generációhoz képest. Ezek a termékek a mini és szubnoteszgép kategóriához, illetve a tablet PC-khez optimalizáltak.

Az Intel bemutatta az Intel 830 lapkakészlet család két új változatát is, amelyeket a hordozható piac különböző szegmenseinek az igényeihez terveztek.

Az Intel 830M lapkakészletet beépített grafikával a teljesítményigényes, erős 2D, 3D és videolejátszó kapacitással rendelkező, közepes árfekvésű noteszgép PC-khez, az Intel 830MG lapkakészletet szintén beépített grafikával pedig az alacsony költségű platformokhoz szánják. A grafikus rendszer beintegrálása hely és energia megtakarítást is lehetővé tesz, amely nagyon fontos a kis méretű mobil PC-knél. Ezen kívül mindkét lapkakészlet maximálisan 1 GB méretű, nagy teljesítményű PC-133 SDRAM memóriát támogat. A korábbi, szintén integrált grafikával rendelkező Intel 815EM lapkakészlettel összehasonlítva az új Intel 830 lapkakészlet mintegy 113 százalékos teljesítmény többletet kínál.

Ezer darabos rendelésnél az Intel 830M lapkakészlet ára 49.5 dollár, az Intel 830MG lapkakészlet pedig 35 dollárba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.