Szerző: Ady Krisztián

2001. augusztus 14. 01:32

A Creative ma bejelentette Audigy audioprocesszorát, melyre új hangkártyáit építi

A Creative Technology Ltd., ma hivatalosan is bejelentette régen várt, következő generációs Audigy audioprocesszorát, és EAX ADVANCED HD audio kiterjesztését. Ez a két elem hajtja meg a Creative jövőbeni fejlesztéseit.

A Creative Technology Ltd., ma hivatalosan is bejelentette régen várt, következő generációs Audigy audioprocesszorát, és EAX ADVANCED HD audio kiterjesztését. Ez a két elem hajtja meg a Creative jövőbeni fejlesztéseit.

Az új Audigy processzor az eddig használt EMU10K1 DSP teljesítményének mintegy négyszeresére képes. A már jól bevált EMU10K1 processzort használják a közismert Sound Blaster Live! termékcsalád kártyáiban is. A megnövelt teljesítménynek köszönhetően az eddig tapasztalt audioeffektek még pontosabban számolhatóak, ezáltal teljesebbek lehetnek, és életszerűbb élményt nyújthatnak.

Az Audigy processzor egy 32-bites "Multi-Effects Engine"-re épül, mely teljes mértékben, hardveresen szolgálja ki a Creative új EAX ADVANCED HD kiterjesztését. A játékokban nyújtott új képességek:

  • Multi-Environment: akár négy egyidejű "környezeti effekt" alkalmazása játékok alatt, valós időben
  • Environment Morphing: audio "morphing", mely természetes átmenetet képez két környezeti effekt között
  • Environment Panning: lehetővé teszi a tér és hely érzékelését távolabbi hangeffektek esetén is
  • Environment Reflections: valós környezetet szimulál a felületekről történő hangvisszaverődések pontosabb leképezésével
  • Environment Filtering: külöböző szűrések segítségével pontosan szimulálja a külső és belső helyekről érkező hangokat
A játékfejlesztők az EAX ADVANCED HD audio kiterjesztésben kitűnő segédletet kapnak, mely támogatja a Microsoft DirectSound API-ját, a nyitott OpenAL API-t, nem szólva a Dolby Digital 5.1-ről.

Az EAX ADVANCED HD persze nem csak a játékosok számára nyújt újdonságokat, zenei képességei - többek között - a következőkben összpontosulnak:

  • Audio Clean-Up: kazettáról vagy LP-ról rögzített MP3 állományokban előforduló zaj és pattogás szűrése, eltüntetése
  • Time Scaling: a hanganyag lejátszásának lassítása vagy gyorsíátsa a hangminőség romlása, és hangmagasság változása nélkül
  • EAX ADVANCED HD Audio Effects: sok környezeti effekt, kifejezetten zenei célokra
  • DREAM: bármely sztereo forrásból képes kibővített, a konkurenseknél - állítólag - jobb térhangzást generálni
Érdekesség, hogy a sajtóközlemény egy szót sem ejt a 24 bit, 96KHz-es támogatásról, melyet sokan tudni véltek az új Creative csodafegyverről...

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról