Szerző: roberto

2001. július 30. 13:21

A Microsoft képviselője nem győzte meg az O'Reilly szakmai konferencia résztvevőit

[LinuxToday, ZDNet] A Microsoft képviseletében Craig Mundie vett rész az elmúlt hét végén tartott OReilly Open Source Conventionön. A stratégiai elnök arról beszélt, hogy a Microsoft képviselői által a különféle nyílt kódú szoftverekre tett eddigi megjegyzések igazából a GPL-re, a szabad szoftverre irányultak. Az óriáscég meggyőződése, hogy a GPL használata egy saját zárt közösséget hoz létre, amelyből nem lehet semmit kivenni, hiszen a GPL megköveteli, hogy minden GPL-es kódot felhasználó program maga is GPL-es legyen. Erre vonatkozott Steve Ballmer kijelentése, amelyben rák-nak, és Jim Allchin megjegyzése, amelyben pedig a szellemi tulajdon rombolójának nevezte a nyílt forrású szoftvereket.

[LinuxToday, ZDNet] A Microsoft képviseletében Craig Mundie vett rész az elmúlt hét végén tartott O'Reilly Open Source Conventionön. A stratégiai elnök arról beszélt, hogy a Microsoft képviselői által a különféle nyílt kódú szoftverekre tett eddigi megjegyzések igazából a GPL-re, a szabad szoftverre irányultak. Az óriáscég meggyőződése, hogy a GPL használata egy saját zárt közösséget hoz létre, amelyből nem lehet semmit kivenni, hiszen a GPL megköveteli, hogy minden GPL-es kódot felhasználó program maga is GPL-es legyen. Erre vonatkozott Steve Ballmer kijelentése, amelyben "rák"-nak, és Jim Allchin megjegyzése, amelyben pedig "a szellemi tulajdon rombolójának" nevezte a nyílt forrású szoftvereket.

E nemkívánatos tendencia ellensúlyozására találta ki a Microsoft a megosztott forráskód programját, amely az üzleti partnerek számára készült licencgyűjtemény. A megosztott forráskód program lehetővé teszi, hogy a partnerek belepillanthassanak a Microsoft által készített forráskódba, de nem engedélyezi annak felhasználását, továbbírását, a kontroll továbbra is Microsoft kezében marad.

Michael Tiemann, A Red Hat technikai vezérigazgatója saját előadásában ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a megosztott forráskód programnak semmiféle közösségépítő funkciója nincs a Microsofton kívül. Tiemann szerint ezzel talán a Microsoft belharcait próbálták csitítani a vezetők -- ez utóbbit Craig Mundie cáfolta.

Az előadások után a szabad szoftverek több jeles képviselője is kényes kérdéseket tett fel Craig Munide-nak. Mitchell Baker, a Mozilla licenc szerzője például a Microsoft lobbizási törekvéseiről érdeklődött, és aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy az óriáscég cég képes arra, hogy negatív színben tüntesse fel a politikai döntéshozók szemében a nyílt kódú és szabad szoftvereket. Craig Mundie azt válaszolta, hogy a Microsoftnak nincsenek ilyen törekvései.

Brian Behlendorf, az Apache projekt egyik alapítója a megosztott forráskód program egyirányúságát kifogásolta, azt hogy nem egyenrangúak a felek, hogy igazából csak a Microsoft nyerhet a dolgon.

Larry Wall, a népszerű Perl szkriptnyelv fejlesztője az ellen emelt szót, hogy a Microsoft Mobile Internet Toolkit bétájának licencében a cég a Perlt (és a GPL-es programokat) "ragályos" szoftverként kezeli, és nem engedélyezi a használatukat Mobile Internet Toolkittel együtt.

A beszámolók szerint a hangulat nem volt barátságos, a Microsoft képviselője mélyen az ellenséges vonalak mögé merészkedett, de nem sikerült meggyőznie a nyílt forrású szoftverek táborának vezetőit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról