Szerző: Barna József

2001. július 25. 21:21

VIA chipkészlet-útiterv 2002-ig

[ExtremeTech] A VIA a San Joséban megtartott kétnapos Platform Conference -en újságírók előtt mutatta be alaplapi chipkészletekkel és processzorokkal kapcsolatos terveit. Amint azt Eric Chang, a cég stratégiai termékmenedzsere elmondta, a P4X266 Pentium 4 processzorokhoz szánt chipkészlet teljesen elkészült, és az Intellel a licencfeltételekről folyó, egyelőre eredménytelen tárgyalások ellenére szállításra kész.

[ExtremeTech] A VIA a San Joséban megtartott kétnapos Platform Conference-en újságírók előtt mutatta be alaplapi chipkészletekkel és processzorokkal kapcsolatos terveit. Amint azt Eric Chang, a cég stratégiai termékmenedzsere elmondta, a P4X266 Pentium 4 processzorokhoz szánt chipkészlet teljesen elkészült, és az Intellel a licencfeltételekről folyó, egyelőre eredménytelen tárgyalások ellenére szállításra kész.

Chang kitért az újságírók azon kérdései elől, melyek azt firtatták, hogy a VIA a szükséges licencek hiányában miként tervezi piacra dobni a terméket. Mint mondta, "a P4X266 licencfeltételeivel kapcsolatos kérdések jelenleg a no comment kategóriába tartoznak. Ennek ellenére reméljük, hogy a számítógépes magazinokat megkötő, a teszteredmények publikálását tiltó NDA [Non Disclosure Agreement] feloldásakor már hivatalos válasszal szolgálhatunk."

A cég több magazin, köztük a HWSW számára is lehetővé tette referenciaalaplapok tesztelését, ám az NDA lejártának pontos dátumát nem hozta nyilvánosságra. Chang csupán annyit tett még hozzá, hogy a nagyobb alaplapgyártók már júniusban hozzájutottak a chipkészlethez, és számosan el is kötelezték magukat mellette.


Fotó: ExtremeTech

A P4X266 első lépésben integrált S3 grafikus vezérlő nélküli, majd azzal ellátott változatban jelenik meg. Korábban többen úgy vélték, hogy a cég úgy próbál kibújni a szükséges Intel-licencek megszerzése alól, hogy letiltott S3 magot integrál a chipkészletbe: ugyanis a VIA tulajdonában lévő S3 a felvásárlását megelőzően keresztlicenc-szerződés keretében jogosultságot szerzett számos Intel-szabadalom felhasználására. A zárt ajtók mögött jelenleg is folyó tárgyalások azonban ezt a huszárvágást valószínűtlenné teszik.

Chang elmondta, hogy mind a Tualatin magos Pentium III, mind pedig AMD Athlon/Duron processzorokhoz új DDR chipkészletet jelentet meg a cég a negyedik negyedévben. Jövő év elején debütál majd a VIA DDR333 (vagy PC333) szabványt támogató lapkakészlete, amelyet 2002 első negyedévében követ a DDR-2 szabványt támogató változat. Ezen alaplapi chipek már támogatni fogják a 8x AGP-t, valamint a southbridge és northbridge közötti adatforgalmat felgyorsító 4x és 8x V-Link technológiát.

A VIA processzor-útiterve az általunk már korábban közölthöz képest nem változott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról