:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 25. 11:13

Az AMD megerősítette a JPEG hiba létezését: vajon hány rossz processzor került forgalomba?

[Vans Hardware] Az AMD elismerte, hogy egyes Athlon, Duron és K6-2 processzorai gyártási hibásak, így a rájuk épülő számítógépeken nem megfelelően jelennek meg a JPEG képek, MPEG videók és a DirectX alkalmazások.

[Van's Hardware] Az AMD elismerte, hogy egyes Athlon, Duron és K6-2 processzorai gyártási hibásak, így a rájuk épülő számítógépeken nem megfelelően jelennek meg a JPEG képek, MPEG videók és a DirectX alkalmazások.

A chipgyártó szóvivőjének elmondása szerint néhány hibás processzor átcsúszhatott az AMD minőségellenőrzésén és kereskedelmi forgalomba került. A cég azóta már beiktatta az ellenőrzési procedúrába a szükséges lépéseket. Hogy hány hibás CPU került forgalomba, az AMD nem árulta el.

A rossz processzorokon Microsoft Internet Explorer 4.x, 5.x, Office 97 vagy Office 2000 alkalmazásokban a JPEG képek torzan, színhibásan jelennek meg és konverziójuk is hibás. Ugyanez a hibajelenség tapasztalható, ha a Microsoft Active Desktop-ra JPEG képet helyezünk. Más programokkal (pl. Microsoft Internet Explorer 3, Microsoft Photo Editor vagy Netscape Navigator) nézve ugyanazokat a file-okat, a torzulás nem jelentkezik.


Ha mindkét képen ugyanazt látod, a processzorod nem hibás

Egyes hibás chipeken a torzulás mértéke az órajeltől függ. Adott processzort a névlegesnél alacsonyabb órajelen járatva a torzulás mértéke csökken, esetleg meg is szűnik. Nyilvánvaló, hogy a hibás chipek nem csak JPEG megjelenítésnél rontanak, hanem valószínűleg más esetekben is, de hogy milyen körülmények között, az egyelőre ismeretlen.

Ha valaki hibás processzorral rendelkezik, lépjen kapcsolatba az AMD terméktámogatási részlegével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról