Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 20. 17:46

Szeptemberben végre piacra kerülhetnek az első nForce chipsetes alaplapok

Ha minden a tervek szerint alakul, augusztus közepén megkezdődhet az első nForce-alapú alaplapok sorozatgyártása, a végleges példányok pedig szeptemberben már a boltok polcaira is kerülhetnek.

Az x-bit labs információi szerint az NVIDIA nForce alaplapi chipkészletei verziótól és a southbridge chip típusától függően 45 és 90 dollár között érhetők el az alaplapgyártók számára. Természetesen ez az ár jóval magasabb, mint amit egy integrált grafikus chippel rendelkező SocketA chipkészletért fizetni kell, de az nForce ezért a pénzért kimagasló teljesítményű memóriakezelőt és grafikus magot ígér.

Az 64 bites memóriavezérlővel szerelt nForce 220 chipkészletes alaplapok várhatóan 20 dollárral lesznek drágábban az átlagos integrált alaplapoknál, a TwinBank architektúrával készülő nForce 420-alapú lapokért pedig 150 dollár körüli árat kérnek majd.

Egyelőre az MSI és az ASUS jelentette be hivatalosan nForce chipkészletes alaplapjait, de valószínű az összes nagy alaplapgyártó előrukkol majd hasonló termékeivel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról