Szerző: Barna József

2001. július 19. 19:11

A Microsoft, válaszul a tesztelők panaszaira, változtat a Windows XP termékaktivációs metódusán

[CNET] Korábban számos elemző vélte úgy, hogy a Microsoft egyik legmarkánsabb hibája az, hogy egészen egyszerűen nem veszi figyelembe a felhasználók kívánalmait, panaszait. Úgy tűnik, ezen változtatni kíván a redmondi szoftveróriás, legalábbis ami az október 25-én megjelenő Windows XP termékaktivációját illeti.

A cég, hogy eloszlassa azokat a félelmeket, amelyek nem kis mértékben egyfajta konspirációs elméletből nőttek ki, s amelyeket az az paranoia táplál, hogy a Microsoft minden egyes XP-felhasználóról inventárt vezet majd, valamint hogy megkönnyítse a PC-k hardverelemeinek cseréjét, változtatni fog a termékaktiváció jelenlegi Release Candidate-ekben alkalmazott módszerén. A cég szóvivői arról nem szóltak, hogy a nemrégiben nagy nyilvánosságot kapott, a termékaktiváció könnyű kijátszhatóságát demonstráló írás hatással volt-e a döntésre.

Amint azt Shawn Sanford, a Microsoft Windows-ért felelős termékmenedzsere elmondta, "mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk az arany középutat a kalózkodás visszaszorítása és a felhasználók szabadságának korlátozása között." Az új termékaktivációs eljárás ugyan nem szünteti meg a négy hardverösszetevő cseréje által kiváltott újraaktiválási kényszert, ám egy bizonyos idő elteltével újból megengedi egyes hardverelemek cseréjét. Egyelőre a konkrét intervallum hosszáról nem döntöttek a cég berkeiben, mindenesetre a módosított eljárás a gyakorlatban úgy működik majd, hogy 60 vagy 90 nap után az operációs rendszer lenullázza a megváltoztatott hardverek számát, és így a változtatások kezdődhetnek előről, anélkül, hogy a terméket újból aktiválni kellene.

Egyes elemzők szerint jó irányban halad a Microsoft, ám valójában nem egy adott számítógép-konfigurációhoz, hanem sokkal inkább a terméket megvásárló személyhez kellene kötni az új Windows operációs rendszert.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról