:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 19. 12:54

Az Intel a Pentium 4 mellett a Celeronra is koncentrál: még idén megjelenik az 1,2 GHz-es verzió

Az Intel új processzor-marketing stratégiájában jelentős súlyt fektet az alsó árkategóriás Celeron chipekre. Miután ősszel a kaliforniai chipgyártó megkezdi az áttérést a 0,13 mikronos csíkszélességű félvezetőgyártási technológiára, az asztali processzorok piacán a Pentium 4 és a Celeron lesznek az Intel versenyzői.

A hírek szerint az Intel még ebben a negyedévben piacra kívánja dobni az 1 illetve 1,1 GHz órajelű Celeron processzort, az év végére pedig egészen 1,2 GHz-ig nő majd a chipek órajele. Az új Celeron processzorok már szintén 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek, de a front side bus órajelük (100 MHz) és a cache méretük (128 KByte L2) nem változik majd.

Természetesen az alaplapgyártókak is változtatniuk kell termékstruktúrájukon, és a Pentium 4 alaplapok mellett központa kerülhetnek az olcsó, Celeron chipek fogadására alkalmas alaplapok. A gyártók szerint a Pentium 4 chipkészletek ára az év végéig nagyjából állandó marad, de a Socket370 chipsetek piacán a sok versenyző miatt komoly árcsökkenésekkel számolnak.

Mivel a Celeronok fogadására alkalmas Socket370 alaplapok jellemzően olcsóbbak a Socket A alaplapoknál, és az árcsökkenések után a különbség még nagyobb lehet. Az alaplapgyártók meg vannak róla győződve, hogy az olcsó PC-k piacán a Celeron lesz az egyértelmű győztes, és a termékstruktúrájukat és a gyártási volumeneket is ehhez igazítják majd.

A nagy tajvani alaplapgyártók arra számítanak, hogy az új, Coppermine-T magos Celeronokat támogató i815 B-step chipkészletek ára a közeljövőben jelentősen csökkenni fog, és a Socket370 alaplapok átkerülnek majd a legalsó árkategóriás termékek közé.

Az x-bit labs szerint hamarosan debütáló 1 GHz-es Celeron induló ára 89 dollár lesz, az 1,1 GHz-es verióért pedig várhatóan 103 dollárt kér majd az Intel. A negyedik negyedévben megjelenő Celeron 1,2 GHz processzor ára a kereskedelmi bevezetéskor szintén 103 dollár lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.