Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 19. 12:27

2002-ig nem várható a DDR memóriák iránti kereslet megélénkülése

[Digi Times] Bár korábban az elemzők azt jelezték, hogy a DDR SDRAM memória ebben az évben gyorsan elterjed, a jóslatok egyelőre nem váltak be. A Pentium 4 árcsökkentések és az i845 chipkészlet DDR változatának jövőre tervezett megjelenése nyomán a DDR SDRAM memóriagyátrtók igen nehéz helyzetbe kerültek.

Bár a nagy tajvani chipset-gyártók valószínű még az idén előrukkolnak a DDR memóriákat támogató Pentium 4 lapkakészletekkel, a rájuk épülő alaplapok megtervezése, legyártása és piaci bevezetése sok időt vesz igénybe, és a DDR memóriák iránti kereslet valószínű leghamarabb csak a következő év első negyedévében fog emelkedni.

Év elején a VIA a memóriamodul-gyártók közreműködésével akciót hirdetett a DDR elterjesztésének érdekében és az AMD is nagy erőkkel promotálta az új architektúrát. Azonban ezeknek a kezdeményezéseknek szinte semmiféle eredménye nem volt, a DDR iránti kereslet alacsony maradt. Egyes források szerint a memóriagyártók óriási készleteket halmoztak fel DDR SDRAM chipekből és egyes memóriamodul-gyártók pedig a második negyedév eleje óta semmilyen DDR megrendelést nem kaptak.

A 128 Mbites PC266 DDR memóriachipek ára 2 dollár alá esett és már majdnem elérte a 128 MBites PC133 SDRAM árát. Egy felmérés szerint a DDR chipek előállítási költsége már ugyanannyi, mint az SDR SDRAM chipeké.

Piaci elemzők szerint idén összesen 432 millió DDR SDRAM chipet gyártanak majd, amely az egész DRAM termelés 11,5 százalékát teszi ki. A DDR chipek értékesítéséből képződő bevételt 2,4 milliárd dollárra becsülik.

Ezzel szemben a jövő évre 1,5 millió legyártott DDR memóriachipet és 33 százalékos piaci részesedése várnak. Elemzők szerint 2002-ben DDR eladásokból 6,5 milliárd dollár bevétel képződik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról