Szerző: Barna József

2001. július 17. 21:47

A Windows XP termékaktiváció feltörése gyerekjáték!

A német tecChannel újságírói közelebbről szemügyre vették a Windows XP termékaktivációs védelmi rendszerét, melynek az lenne a feladata, hogy megnehezítse a kalózmásolatok készítését és használatát. Azonban a derék zsurnaliszták maguk is meglepődtek azon, hogy a jelenlegi Release Candidate-ben alkalmazott eljárás, mennyire könnyen kijátszható.

Amint arról korábban már írtunk, az XP az aktiváláskor tíz hardverösszetevő alapján azonosítja a számítógépet, melyek közül háromnál több cseréje újraaktiválási kérelmet von maga után. Nos, a leleményes németek megfigyelték, hogy az operációs rendszer a WINDOWS/System32 könyvtárban található wpa.dbl fájlban tárolja el az aktiválás pillanatában adott hardverkomponensek jellemzőit. Furfangos elmével azt is észrevették, hogy megfelelő számú hardver kicserélése esetén a rendszer az eredeti, aktiválás előtti fájlt írja vissza a könyvtárba, és követeli a termék újbóli aktivációját. DOS-módba kilépve azonban visszamásolták az előzőleg elmentett wpa.dbl-t, s láss csodát, újraindítás után a rendszer, mintha mi sem történt volna, tovább használható maradt.

Ugyanez a megoldás működik az operációs rendszer újratelepítésénél is. Mi több, új gépre való feltelepítésnél is alkalmazható, mégpedig úgy, hogy PC-nket hordozható számítógépként kell bemutatni az operációs rendszernek. Tudniillik ekkor, ha a memória mérete megegyezik a másik számítógépével, némi trükkel szintén elkerülhető az aktivációs procedúra. Ugyanis notebookokra telepítve az XP kettővel csökkenti a figyelembe vett hardverelemek számát, és a fennmaradó nyolcból hat esetében az operációs rendszer becsapható.

Hogy miként, arról részletesen itt lehet olvasni.

a címlapról