Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 17. 11:57

Az Intel és a VIA Pentium 4 chipkészletei hamarosan megmérkőznek...

[Digi Times] Az alaplap-piac legközelebbi fellendülése augusztusra várható. A disztribútorok készletei májusban és a júniusban elfogytak, a számítógépgyártók pedig az őszi modellfrissítésekre várnak.

Az Intel augusztusban kezdi meg i845 chipkészletének sorozatgyártását, a VIA pedig július végére ígéri a sok vitát kiváltó P4X266 chipkészlet szállításának megkezdését. A Pentium 4 chipkészletek piacán ez a két szereplő vívhat majd az elsőségért.

A Pentium 4 alaplapok iránti kereslet a harmadik negyedévben indul majd be igazán, és optimista előrejelzések szerint a negyedik negyedévre a Pentium 4 alaplapok adják majd az összes eladott alaplapok egyharmadát.

Az Intel augusztus 6-án jelenti be hivatalos az i845 chipkészletet, és a legnagyobb alaplapgyártók már előre jelezték, hogy az ősszel több Intel chipkészletet vásárolnak majd. A VIA úgy igyekszik az Intel uralmát megtörni, hogy még júliusban piacra dobja a P4X266 chipkészletet - bár eleinte ez csak korlátozott példányszámban lesz elérhető.

Hogy mennyire lesz sikeres a VIA chipkészlete az nagy kérdés. Mivel a VIA nem rendelkezik a Pentium 4 processzorok buszlicencével, a legnagyobb alaplapgyártók egyelőre úgy nyilatkoztak: nem tervezik P4X266 chipkészletes alaplapok piacra dobását, nehogy összetűzésbe kerüljenek az Intellel.

A VIA-nak ezért a kisebb, névtelenebb alaplapgyártókra kell majd támaszkodnia, de hogy ezeknek az alaplapoknak a kétes hírneve és minősége mennyit árt a P4X266 chipkészlet megítésélének, azt egyelőre nem tudni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról