Szerző: Barna József

2001. július 16. 19:42

Compaq: kapható a világ első 1 GHz-es 64 bites processzorára épülő AlphaServer GS

[PRNewswire] Noha alig néhány hete állapodott meg az Intel és a Compaq arról, hogy az utóbbi teljes mellszélességgel az Intel Itanium architektúra mellé áll, és a 64 bites processzorok tervezése és gyártása során szerzett több mint tíz év óta halmozódó tapasztalatait az Intel rendelkezésére bocsátja, a Compaq ma bejelentette, hogy a világ legmagasabb órajelen üzemelő 64 bites processzorára, az 1 GHz-es Alphára épülő AlphaServer GS szervercsalád a mai naptól megvásárolható.

A bejelentés nem áll ellentétben a megállapodásban lefektetett elvekkel, hiszen a Compaq csupán 2004-re ígérte szervercsaládjainak teljes "intelesítését". Így feltehetően még két éven keresztül az Alpha processzorcsalád komoly ellenfele lesz az Itaniumnak.

Egyben a cég azt is bejelentette, hogy a továbbfejlesztett Tru64 UNIX vállalati operációs rendszere lehetővé teszi különböző órajelű processzorok alkalmazását is többprocesszoros környezetben.

Az egyprocesszoros AlphaServer GS sorozat már jelenleg is megvásárolható: az AlphaServer GS80 95.000, az AlphaServer GS160 255.000, míg az AlphaServer GS320 565.000 dolláros áron.

a címlapról