:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 16. 12:28

Már hónapok óta ismert volt az AMD 762 és a VIA 686B chipek inkompatibilitása: az alaplapgyártók lazára veszik a dolgot...

Korábban már beszámoltunk az AMD 762 northbridge és a VIA 686B southbridge chip kompatibilitási problémáiról, amelyek késleltethetik az olcsó duál-Athlon alaplapok megjelenését.

Az Ace's Hardware utánajárt a dolgoknak és néhány érdekes információval szolgálnak. A jelenleg kapható egyetlen duál-Athlon alaplap gyártója a Tyan azon a véleményen van, hogy az AMD 766 és a VIA 686B southbridge chipek ára között az eltérés dollárban egyszámjegyű, és nem értik, egyes gyártók miért használnak olyan southbridge-et, amelyet az AMD nem minősített illetve nem hagyott jóvá.

Az is kiderült, hogy az inkompatibilitásról már hónapok óta tudtak a mérnökök, de néhány tajvani alaplapgyártó mégis a VIA southbridge mellett döntött. Hogy miért?

Az egyik szóban forgó alaplap gyártója, az MSI úgy érvelt, hogy a kompatibilitási probléma csupán az ACPI kezelésnél okozhat gondokat, de mivel "szinte minden alaplap csapnivalóan kezeli az ACPI-t, a felhasználók többsége ezt a funkciót úgyis egyből kikapcsolja. Igaz, hogy így a konfiguráció nem felel meg a Microsoft PCxx specifikációknak, de erre csak azt tudom mondani: kit érdekel?".

Az AMD 762+766 chipekre épülő Tyan K7 alaplap SCSI vezérlő nélküli verziója ma 380 dollárért kapható. A tajvani gyártók által tervezett VIA southbridge chippel szerelt alaplapok várhatóan 200 dollár körüli összegbe kerülnek majd.

Nos, egy otthoni felhasználó számára valóban teljesen indifferens lehet a ACPI állapota, és inkább fizet 150 dollárral kevesebbet az alaplapért. De hogy a munkaállomás-piacon nincs helye ilyen lazaságnak, az biztos. Kérdés, hogy mennyit árt a többprocesszoros AMD munkaállomások és az MSI duál-Athlon alaplapok megítélésének egy ilyen hiba...

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 25. 19:31

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.