:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 16. 10:56

Egyes elemzők szerint az Intel és az AMD várhatóan hamarosan felhagynak az árháborúval

[CNET] Most, hogy az AMD második negyedéves eredményei már ismertek, elemzők úgy vélik, hogy a két chipgyártó óriás egy időre fel fog hagyni a nyereséget igen érzékenyen érintő árháborúval. Az árak további csökkentése ugyanis tovább csökkentené mindkét cég átlagos értékesítési árait és az ennek eredményeként realizált csökkenő forgalom várhatóan jelentősebb lenne, mint a piaci részesedés elért növekedése.

Dean McCarron, a Mercury Research egyik vezető elemzője szerint az árháború lényege az, hogy "milyen nagyságú saját forgalom feladására vagy hajlandó annak érdekében, hogy károkat okozzál a versenytársnak?" McCarron azt is hozzátette, hogy az elmúlt időszak különösen erőteljes árcsökkentései után várhatóan a két cég úgy fog dönteni, hogy egyelőre leállnak az árháborúval.

Az Intel április végén kezdett árháborúba, amikor drasztikusan csökkentette a Pentium 4 processzor árát annak érdekében, hogy a novemberben bemutatott processzort a PC piac fővonalába segítse. Az akkori árcsökkentés egyes processzoroknál 55%-os volt. A nehezen megszerzett piaci részesedését megőrzendő az AMD gyorsan reagált az Athlon árainak csökkentésével. Ezután a további két hónapban is jelentős árcsökkentések voltak.

Az egyik oldalt tekintve az AMD győzött ebben a háborúban: a cég képes volt növelni piaci részesedését és az eladott processzorok számát, ez utóbbi 7,3 millió darabról 7,7 millió darabra nőtt a második negyedévben. A másik oldalon viszont amit a cég megnyert piaci részesedésben, azt elveszítette forgalomban. Az első negyedévben az átlagos értékesítési ár 90$ volt, a második negyedévben mindössze 75$, Jerry Sanders, a cég elnök-vezérigazgatójának számítása szerint ezzel 115 millió $-nyi forgalmat veszített a cég.

Az Intel negyedévenként közel 30 millió processzort ad el. Az elemzők szerint az Intelnek sokkal több a vesztenivalója abban az esetben, ha az árcsökkentések a jelenlegi ütemben folytatódnak. Az Intel legújabb Pentium 4-eseinek árazása már azt mutatja, hogy a cég újra magasabb árakat kér a leggyorsabb processzorokért: az 1,8 GHz-es Pentium 4 ára 562$, ez 212$-ral több, mint az 1,7 GHz-es változat, amely 350$-ba kerül. Az Intel korábbi árlistái úgy néztek ki, hogy a csúcskategóriájú processzor 650$ körül volt, egyes elemzők szerint a 2 GHz-es Pentium 4, amelynek megjelenése még ebben a negyedévben várható, közel ennyibe fog kerülni.

Egy idő után mindkét cégnek az lesz az érdekében, hogy az árakat emeljék a jelenlegi szinthez képest. Az AMD-nek nem kell csökkentenie az árait ahhoz, hogy további extra bevételhez jusson, bár egyértelmű, hogy a cégnek reagálnia kell az Intel bármilyen árcsökkenéséhez. Az AMD legfőbb gondja jelenleg az, hogy megállítsa az átlagos értékesítési árak csökkenését ill. növelje azt. Hogyan? Nos legalább három módja van erre a cégnek: 1. drágább processzorok értékesítésével, 2. növelni az Athlon kontra Duron processzor arányt, és 3. kevésbé csökkenteni az árakat.

Sanders elmondta, hogy a cég két új mobil Athlon 4 processzort (1,1 és 1,2 GHz-es órajellel) mutat be a harmadik negyedévben. Az AMD várhatóan magasabb árakat tud elérni ezekkel a processzorokkal, mivel a mobil processzorok ára hagyományosan magasabb, mint a desktop processzoroké. Ezenkívül 1 GHz-es mobil Duron-okat is bemutat a harmadik negyedévben az AMD. Sanders szerint a cég célja az, hogy az USA kiskereskedelmi notebook piacának 50%-át érjék el az év végére.

Az asztali Athlon-okból harmadik negyedévben várható az 1,5 ill. 1,6 GHz-es változat, míg az 1,73 GHz-es verzió megjelenését a negyedik negyedévre ígéri a cég.

Az Intel kedden jelenti be negyedéves eredményeit és ha ezek hasonlóak az AMD-hez, akkor erős mobil processzor forgalomra, lassú asztali bevételekre és gyenge flash memória forgalomra lehet számítani. Ez utóbbiak mögött a gyenge PC ill. mobiltelefon piac áll. A Microsoft Windows XP operációs rendszerének október végi megjelenésétől mindkét cég azt várja, hogy a negyedik negyedévben jobb eredmények várható a PC piacon. Az AMD pedig azt várja, hogy a flash memória piac is kezd magához térni a negyedik negyedévben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.