Szerző: Vörös Péter

2001. július 15. 17:00

Az AMD vezetői szerint a cég ez év végére az USA kiskereskedelmi notebook piacának felét fogja megszerezni

[EB News] Az AMD vezetői csütörtökön közölték, hogy várakozásaik szerint a cég az amerikai kiskereskedelmi laptop piac felét fogja megszerezni ez év végére, ami igen jelentős emelkedésnek számítana az egy évvel ezelőtti közel 0%-os szinthez képest. Jerry Sanders, a cég elnök-vezérigazgatója szerint ez az igen jelentős emelkedés két processzornak lesz köszönhető: a mobil Duronnak és az Athlon 4-nek, amelyet jelenleg szinte kizárólag a mobil piacon értékesít a cég. A mobil Duron jelenlegi csúcssebessége 950 MHz, az 1 GHz-es változat megjelenése még ebben a negyedévben várható, ezt pedig nem sokkal azután fogja követni az 1,1 GHz-es verzió. Az 1,2 GHz-es mobil Athlon megjelenése szintén ebben a negyedévben várható.

Az elemzők megjegyezték azt, hogy az AMD egy viszonylag szűk szegmenst (az USA kiskereskedelmi piacot) célzott meg bejelentésével. Peter Glaskowsky a MicroDesign Resources egyik vezető elemzője rámutatott arra, hogy a cég nem határozta meg részesedését a globális kiskereskedelmi piacon vagy a még nagyobb vállalati notebook piacon, amelyen az Intel szerepe meghatározó. Glaskowsky ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a mobil Duron processzorok agresszív árazása ahhoz vezethet, hogy a cég újra elérheti azt a jelentős kiskereskedelmi piaci részesedést, amelyet a népszerű K6 processzorokkal ért el annak idején.

A PC processszor piac egészét nézve "az AMD jó úton van afelé, hogy elérje az év végére a 30%-os piaci részesedést" - közölte Sanders. A Mercury Research előzetes adatai szerint a cég további piaci részesedést szerzett a PC processzor piacon az Intellel szemben és a negyedév végén e piac 22,2%-a volt a kezében, szemben az egy évvel korábbi 16%-kal és az első negyedéves 20,8%-kal. Az Intel piaci részesedése a tavalyi 83%-ról 76%-ra csökkent a második negyedévben. Az AMD elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a cégnek bőven van gyártási kapacitása a 30%-os piaci részesedés eléréséhez, dacára annak, hogy az előző negyedévben a drezdai Fab 30 teljes kapacitáskihasználással működött, ez utóbbi ez év végére fog 100%-ot jelenteni, a gyár ugyanis még mindig nem készült el teljesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról