:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 16. 02:32

Az AMD részvényárfolyama pénteken 7%-kal csökkent a lejjebb szállított harmadik pénzügyi negyedéves előrejelzések miatt

[Bloomberg] Pénteken az AMD részvényárfolyama 1,62$-ral (7,14%-kal) 21,08 $-ra csökkent, mivel a csütörtöki negyedéves eredmény bejelentéskor a cég azt is közzétette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben várhatóan működési veszteséget fog elérni, mivel a processzorárak továbbra is csökkennek, és a forgalom visszaesik. Az elmúlt egy évben a cég részvényárfolyama több, mint 50%-kal csökkent.

A második pénzügyi negyedévben a cég PC processzorainak átlagára 75$-ra csökkent, és Jerry Sanders, az AMD elnök-vezérigazgatója szerint ez várhatóan ebben a negyedévben sem fog növekedni, mivel a cég kénytelen árait csökkenteni ahhoz, hogy tudja tartani a lépést az Intellel. A flash memóriachipek forgalma jelentősen visszaesett, és a harmadik negyedévben akár további 30%-kal csökkenhet. A cég közölte, hogy további árcsökkentéseket fog végrehajtani annak érdekében, hogy piaci részesedést szerezzen az Inteltől.

Joe Osha, a Merrill Lynch & Co. egyik elemzője megjegyezte, hogy a közeljövő kilátásai elég gyengék a céggel kapcsolatban. Az átlagos árak emelése Osha szerint sokkal nehezebb lesz, mint azt az AMD képzeli.

A második pénzügyi negyedéves nettó nyereség 92%-kal 17,4 millió $-ra (részvényenként 5 centre) esett vissza, a forgalom pedig 16%-kal 985,3 millió $-ra csökkent. A cég szerint a mostani negyedévben a forgalom 10-15%-kal csökkenhet az előző negyedévhez képest. Az elemzők korábbi várakozásai szerint a cégnek részvényenként 11 centes nyereséget kellett volna elérni a harmadik negyedévben.

A Mercury Research előzetes adatai szerint az AMD 22%-os piaci részesedést ért el a PC processzorok piacán a második negyedévben, szemben az előző év hasonló időszakban elért 16%-kal. Az Intel részesedése 76% volt, szemben a tavalyi 83%-kal.

Az eladott darabszám növekedett, de a jelentős árcsökkenés érzékenyen érintette az AMD-t. Az Intel a novemberben bemutatott Pentium 4 árát egyes esetekben 69%-kal csökkentette. Sanders múlt csütörtökön megjegyezte: "nem hagyjuk azt, hogy egy nehézsúlyú birkózó kinyomjon minket a ringből ... nem fogunk piaci részesedést veszíteni."

A flash memóriachipek eladásai 13%-kal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest, e mögött főként az áll, hogy a telekommunikációs és hálózati berendezések piacán igen gyenge a kereslet.

Az AMD és az Intel arra számítanak, hogy a PC-kereslet javulni fog az év hátralévő részében, mivel a fogyasztók hagyományosan az iskolai ill. ünnepi szezonban vásárolnak leginkább új számítógépeket. Elemzők szerint azonban ennek nem lesz túl nagy hatása a processzorgyártók eredményére. Osha szerint ugyan elképzelhető, hogy az AMD a negyedik negyedévben kezd magára találni és újra nyereséges lesz, de nem túl sok erre utaló jel van egyelőre.

Osha úgy véli, hogy az AMD idei nyeresége részvényenként 37 cent lesz, szemben az általa korábban várt 75 cent helyett, a 2002-es előrejelzéseket pedig 0,68$-ra csökkentette 1,37$-ról. Drew Peck, az SG Cowen egyik elemzője szerint az idei várható nyereség részvényenként 47 cent lesz, szemben az általa korábban várt 81 centtel, jövőre pedig 0,59$ várható, szemben az általa korábban várt 1,31$-ral.

Az Intel kedden teszi közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.