Szerző: Vörös Péter

2001. július 13. 08:50

Az AMD nettó nyeresége jelentősen csökkent a második negyedévben, a mostani negyedévben a forgalom további esése várható

[Bloomberg, EB News, Wall Street Journal] Az AMD tegnap bejelentette, hogy a július 1-én véget ért második pénzügyi negyedévben a cég forgalma 985,3 millió $, nettó nyeresége 17,4 millió $ (részvényenként 5 cent) volt. A forgalom a 2000. második negyedévhez képest kb. 16%-kal csökkent, a továbbra is folytatott tevékenységből származó forgalom kb. 11%-kal esett vissza (ez utóbbi arra vonatkozik, hogy voltak az elmúlt egy évben eladott divíziók is, pl. a 2000. augusztus 4-én értékesített hangkommunikációs üzletág, amelynek tavalyi második negyedéves forgalma 63 millió $ volt).

Az idei első pénzügyi negyedévhez képest a forgalom mintegy 17%-kal esett vissza, akkor a cég forgalma 1,189 milliárd $, nettó nyeresége 124,837 millió $ volt, ez utóbbi azt jelenti, hogy a nettó nyereség visszaesése a második pénzügyi negyedévben 92% volt. A 2001-es első félévben a cég teljes forgalma 2,2 milliárd $, nettó nyeresége 142,2 millió $ (részvényenként 43 cent) volt. Összehasonlításként: a tavalyi év első félévében a cég forgalma 2,3 milliárd $, nettó nyeresége 396,5 millió $ (részvényenként 1,17$) volt.

A második negyedévben a cég rekordmennyiségű, több, mint 7,7 millió PC processzort adott el. A PC processzorok átlagos eladási ára drasztikusan (75$-ra) csökkent az első pénzügyi negyedévhez képest, mivel a gyenge PC piacon igen agresszív árháború folyt.

A cég flash memória termékeinek forgalma 13%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest és 23%-kal az idei első pénzügyi negyedévhez képest.

W.J. Sanders III, a cég elnök-vezérigazgatója (képünkön) közölte, hogy "a cégnek sikerült piaci részesedést nyernie a flash memória chipek és a PC processzorok piacán egy olyan negyedévben, amelyben a félvezetőpiaci környezet a vártnál is nehezebb volt a cég számára ... a flash memória termékek iránti kereslet tükrözi a telekommunikációs és hálózati szektorok további gyengeségét".

Sanders elmondta, hogy tovább folytatódott az AMD processzor család piaci sikere, a cég hetedik generációs PC processzorainak eladása volumen szempontból 16%-kal nőtt az első negyedévhez képest. A PC processzor forgalom 11%-kal csökkent értékben az első negyedévhez képest, de a 2000. második negyedévhez képest 1%-kal nőtt.

A Mercury Research előzetes adatai szerint a cég további piaci részesedést szerzett a PC processzor piacon az Intellel szemben és a negyedév végén e piac 22,2%-a volt a kezében, szemben az egy évvel korábbi 16%-kal és az első negyedéves 20,8%-kal. Az Intel piaci részesedése a tavalyi 83%-ról 76%-ra csökkent a második negyedévben.

A flash üzletágban rendkívül nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, de a cég véleménye szerint a harmadik pénzügyi negyedévben a forgalom csökkenni fog a második pénzügyi negyedévhez képest.

A PC ipar 2001-es volumen növekedése az előrejelzéseknél alacsonyabb és a cég mostani véleménye szerint az ipar eladásai az év egészét tekintve változatlanok maradnak a 2000-es eredményekhez képest. A szokásos szezonalitást figyelembe véve várhatóan növekszik a PC kereslet a harmadik pénzügyi negyedévben, a cég a PC processzorok további volumen növekedésére számít, míg az átlagos eladási árak továbbra is alacsonyak maradnak.

Ha a jelenlegi feltételek továbbra is fennmaradnak, akkor a cég várakozásai szerint a teljes forgalom a jelenlegi, harmadik negyedévben 10-15%-kal fog csökkenni a második negyedévhez képest, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy a cég működési veszteséget fog elérni. A normális szezonalitás és a flash memória termékek egyes piacainak erősödése ahhoz vezethet a negyedik pénzügyi negyedévben, hogy a cég forgalma növekedjen és újra nyereséges legyen.

A cég 2001-es kiadási terveit 1 milliárd $-ról 900 millió $-ra csökkentette és további csökkentésre van kilátás.

A most bejelentett eredmények a múlt heti profitfigyelmeztetésnek megfelelőek, így nem várható jelentős emelkedés a cég részvényárfolyamában. Az AMD részvényárfolyama csütörtökön 1,58$-ral (7,48%-kal) 22,70$-ra emelkedett a jelentés közzététele előtt. A múlt heti profitfigyelmeztetés óta a cég részvényárfolyama 21%-kal csökkent, de az év eleje óta 64%-kal nőtt.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról