Szerző: Vörös Péter

2001. július 13. 00:39

A Microsoft negyedéves forgalma nagyobb lesz a vártnál

[CNET, Reuters, Yahoo] Ez a jó hír - a rossz hír az, hogy a cég történetében először befektetési veszteséget ér el és rögtön kiemelkedő értékben, egészen pontosan 2,6 milliárd $-t írhat le veszteségként, ez lényegében a teljes negyedéves nyereséggel azonos nagyságú. Mindenesetre a tőzsde a működéssel kapcsolatos jó hírre reagált, a cég részvényárfolyama csütörtökön 5,10$-ral (7,67%-kal) 71,60$-ra emelkedett.

A cég mostani bejelentése szerint a második negyedéves forgalom 6,5-6,6 milliárd $ között lesz, ez 3%-os növekedés a vállalat korábbi becslésével (6,3-6,5 milliárd $) szemben. A Microsoft azt is közölte, hogy a működési nyereség az előzetes várakozásoknak megfelelő lesz. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 42 centes nyereségre számítanak, leszámítva az egyszeri költségeket. Ez utóbbiakkal együtt a cég részvényenként 1 centes nyereségre számít.

Chris Galvin, a J.P. Morgan egyik elemzője szerint a forgalommal kapcsolatos bejelentés hír egyértelműen jó jel lehet a tőzsdék számára. A múlt héten 7%-ot vesztett a Nasdaq, többek között olyan cégekkel kapcsolatos negatív hírek miatt, mint az EMC és az AMD. Az IT piac egésze gyengélkedett, ezen belül a PC piac különösen.

A részvény értéke kétharmadát elvesztette a tavalyi év végén, miután közel 120$-os csúcsot ért el, ebben az évben azonban az egyik legjobban szereplő részvény volt a Microsoft, az elmúlt 6 hónapban több mint 15%-kal emelkedett, szemben a Standard & Poor's 500-as index 10%-os csökkenésével. Március vége óta pedig több mint 25%-kal emelkedett a cég részvényárfolyama.

John Connors, a cég pénzügyi vezérigazgatója egy közleményben elmondta, hogy a negyedéves bevételnövekedés erőteljes volt, ami "tükrözi a fogyasztók lelkesedését a termékeinkkel és szolgáltatásainkkal szemben". Connors optimista volt a cég jövőjével kapcsolatban is, részben a Windows operációs rendszereknek ill. Office alkalmazáscsomagnak, részben az Xbox videojáték-konzolnak köszönhetően.

A Microsoft szóvivője a befektetési veszteségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a teljes veszteség 3,9 milliárd $-ra tehető, ezt a befektetési nyereségek emelték a 2,6 milliárd $-os nettó veszteségi szintre. A rossz befektetések főleg a kábel TV-s és a telekommunikációs területeken adódtak. A szóvivő azt is hozzátette, hogy "bár a jó pénzügyi teljesítmény ezeken a területeken kívánatos, a cég továbbra is hosszú távú stratégiai okokból fektet be és nem pénzügyi nyereség elérése céljából". A telekommunikációs szektorban a Microsoft egyik legfontosabb befektetése az AT&T 5 milliárd $-os részesedése.

A negyedéves eredmények hivatalos közzététele július 19-én lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról