:

Szerző: jimi

2001. július 13. 19:47

Az IBM elkészült két linuxos projektjével

IBM[NETWORK WORLD by Phil Hochmuth] Az IBM bejelentette, hogy elkészült két nyílt forráskódú szoftverprojektjével, amely fokozza a Linux teljesítményét.

A Kék Óriás, amely több, mint 1 milliárd dollárt invesztált a Linuxba és a nyílt forrású kutatásokba, elkészült az 1.0 verziószámú Journaled File System (JFS) nevet viselő állományrendszerével, amelyet kimondottan Linuxhoz fejlesztettek. A cég fellebentette a fátylat az NGPT (Next Generation POSIX Threadig) linuxos csomagjának az első verziójáról. Mindkét technológia azt a célt szolgálja, hogy a Linux szerverek alkalamasak legyenek a nagy adatmennyiségek és tranzakciók kezelésére.

A JFS (Journaled File System) egy állományrendszer technológia, mely lehetővé teszi, hogy Linuxon nagyon széles körű lemezkonfigurációt hajtson végre. A technológiát már kipróbálták néhányszor nagy Unix állományrendszerekben és sikeresen teljesített olyan esetekben, amikor kedvezőtlen hatások (tápfeszültséág kimaradás vagy szerverhiba) léptek fel. Az állományrendszer ilyen helyzetekben is képes az adatok biztonságos tárolásra.

Mielőtt a lemezre írnak, az adatokat felveszi egy rendszernaplóba, amelyet az operációs rendszer akkor is használhat, amikor valamilyen hiba miatt leállt a rendszer és ezzel adatvesztés következett be. A rendszernaplót felhasználva a benne lévő bejegyzések alapján visszaállíthatók az el nem mentett adatok. Néhány megfigyelő elmondta, hogy a JFS támogatás hiánya a Linuxban volt a fő akadálya annak, hogy a Linux, mint egy biztonságos vállalati technológia elfogadott legyen a felhasználók szemében.

Az NGPT technológia az IBM elmondása alapján szintén a vállalati felhasználók számára nyújt segítséget, azzal, hogy megnöveli a processzorszálak számát, amelyeket az alkalmazások használhatnak a Linuxon. Ez megnövelheti a teljesítményt az adatbázis alkalmazásokban, mivel egy alkalmazáson belül lehetőség nyílik a műveleteket több szálon is elvégezni. Emiatt a közeljövőben a felhazsnálók már használhatnak sok bejegyzést tartalmazó rendszereket, adatbázisokat, vagy lehetőségük nyílik más, sok tranzakciót követelő alkalmazások futtatására is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.