:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 12. 18:17

A Microsoft megváltoztatja a Windows-licenc feltételeit

[CNET, Wall Street Journal] A Microsoft szerdán bejelentette azt, hogy megváltoztatják azokat a Windows-licenc feltételeket, amelyek a PC OEM gyártókkal kapcsolatosak, reagálva az antitröszt-per legutóbbi ítéletére. Konkrétan arról van szó, hogy a Microsoft engedélyezni fogja azt a PC gyártók számára, hogy eltávolítsák az Internet Explorer ikonját és a rá vonatkozó részeket a Start menüből, sőt még azt is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy azok eltávolítsák az Internet Explorert az új Windows XP operációs rendszerből. A cég mindezt ki fogja terjeszteni a Windows 98, Windows Me és a Windows 2000-re is. Ezenkívül a Microsoft lehetővé teszi azt a PC gyártók számára azt, hogy a Windows XP desktopjára ikonokat helyezhessenek.

Június végén a fellebbviteli bíróság egyöntetűen úgy ítélkezett, hogy a Microsoft illegálisan tartotta fenn monopólium helyzetét az Intel-alapú operációs rendszerek területén. A bíróság azt is megállapította, hogy a Windows 95 ill. 98 valamint az Internet Explorer "vegyítése" versenyellenes hatású volt.

Jogi szakértők nincsenek elájulva a Microsoft mostani lépésétől. Andy Gavil, a Howard University Law School antitröszt professzora szerint ez egy minimális első lépés volt abban az irányban, hogy a cég kezdjen a bíróság ítéletének megfelelően eljárni. "El sem tudom képzelni, hogy mi lett volna a mostani lépésnél is kevesebb, figyelembe véve a bíróság ítéletét" - mondta Gavil.

Az pedig teljesen egyértelmű, hogy a Windows világban a böngészőháborúnak vége, a Microsoft ezt a háborút megnyerte, a cég elérte a célját. Most azt felajánlani, amit felajánl a cég teljesen felesleges, hiszen a Windows világban lényegében mindenki áttért a Netscape-ről az Internet Explorerre - azzal pedig, hogy milyen könnyű eltávolítani az operációs rendszerből az Internet Explorert a cég éppen saját maga korábbi, ezzel kapcsolatos érveire cáfol rá.

Emmett Stanton, a Fenwick & West antitröszt jogásza szerint a cég mindössze egy lépéssel a jogi rendszer előtt kívánt járni. Stanton úgy látja, hogy a cég olyan egyoldalú változtatásokat tett most, amelyekkel kapcsolatban a bíróság úgy ítélkezett, hogy versenyellenes magatartás volt. A cég megelőző lépést tett annak érdekében, hogy elkerüljön olyan jogorvoslatot, amelyet a bíróság megítélne.

Ami még fontosabb, hogy a licencelési változtatásokkal a cég elkerülheti azt, hogy olyan meghagyást hozzon a bíróság, amely veszélyezteti a Windows XP időben történő leszállítását. Bár a dolgok jelenlegi állása szerint az elsőfokú bíróságra lett visszautalva az ügy, de az Igazságügyi Minisztérium és a felperes 19 állam kérvényezheti azt, hogy ideiglenes intézkedést hozzon a bíróság, amely késleltetheti a Windows XP megjelenését.

Stanton szerint nem lenne meglepő, ha egyes államügyészek azon dolgoznának, hogy valamilyen jellegű ideiglenes tiltó meghagyást hozzon a bíróság a Windows XP ellen. Stanton úgy véli, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak valószínűleg nem fűlik a foga az ilyesmihez. Mindenesetre a Microsoft mostani lépésével közelebb került ahhoz, hogy eltűnjenek a felhők a Windows XP felől.

Tom Miller, Iowa államügyésze szerint a Microsoft mostani lépése nem feltétlenül lesz elegendő egy esetleges tiltó meghagyás ellen, mivel az csak a böngésző kérdéssel foglalkozik. Miller nem árulta el azt, hogy a kormányzat tervezi-e ilyen lépés megtételét a szoftvergyártó ellen vagy hogy megpróbálják-e megállítani a Windows XP megjelenését. Egyelőre mindössze bizalmas körben folynak a tárgyalások a felperes felek között.

Miller szerint a Microsoft mostani lépése hasonló ahhoz az alpereshez, aki valamilyen törvényellenes dolgot követett el és elérte célját, majd azután megígéri azt, hogy ezt többé nem fogja tenni.

Jim Cullinan, a Microsoft szóvivője természetesen úgy vélekedett e kérdésről, hogy "a cég azért hozta meg a mostani döntést, hogy a fellebbviteli bíróság által talált konkrét antitröszt törvényellenes helyzeten változtasson. A cég nagyobb rugalmasságot biztosít az OEM gyártók számára a Windows-zal kapcsolatban. Ezeket a lépéseket azért teszi a cég, hogy biztosítsa azt, hogy a Windows XP időben kerüljön a piacra és minimalizálja a high-tech ipart érő törést".

Egy másik változtatást jelent az, hogy a Microsoft lehetővé teszi azt a PC gyártók számára, hogy a Windows XP desktopjára ikonokat helyezhessenek. Cullinan elmondta, hogy a Microsoft kiterjedt felhasználhatósági kutatások alapján jutott arra döntésre, hogy a Windows XP-t tiszta desktoppal és továbbfejlesztett Start menüvel szállítják, mivel a cég szerint ez nyújtja a végfelhasználók számára a legjobb tapasztalatokat - mindezzel együtt a PC gyártóknak mostantól megvan az a lehetőségük, hogy a desktopra közvetlenül helyezhetnek ikonokat.

John Buckley, az AOL Time Warner szóvivője így fogalmazott: "nagy örömünkre szolgált az, hogy két héttel a bíróság ítélete után a Microsoft végre elolvasta azt". "Hasonlóan a Smart Tagektől való visszalépéshez ez is egy lépés a helyes irányban, azonban mindez nem terjed ki a Windows XP-ben található versenyellenes elemek legtöbbjére. A Microsoftnak még sok lépést kell megtennie ebben az irányban."

A PC gyártók nem tartják igazán fontosnak a Microsoft mostani lépését. A Dell szerint pl. az ikonokra vonatkozó korlátozások megváltoztatása semmi újdonságot nem jelent. Tom Kehoe, a cég szóvivője szerint "a cég eddig is az ügyfelek által kért opciókkal és rugalmassággal szállította PC-it". Brad Williams, a Gateway szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy "ez gyakorlatilag egyáltalán nem változtatja meg Windows XP megjelentetési terveinket". Ray Gorman, az IBM szóvivője megjegyezte, hogy "az IBM mindig is támogatta a nyílt szabványokat és ez azt jelenti, hogy a cég üdvözli a desktop nagyobb rugalmasságát ... az IBM biztos abban, hogy az XP megjelenési dátuma nem fog késni a jogi procedúra eredményeként."

Michael Silver, a Gartner piackutató cég egyik elemzője szerint a Microsoft egy olyan döntést hozott meg most, amit már sokkal régebben meg kellett volna hoznia, a változtatás a "túl kicsi, túl későn" klasszikus esete.

A cég a Windows XP Release Candidate 2 megjelenését augusztus elejére tervezte, de a tegnapi döntés azt jelentheti, hogy esetleg csúszás lesz.

Roger Kay, az IDC egyik elemzője szerint a döntés egy esetleges bíróságon kívüli megállapodás felé tett első lépés lehet. "Jó ideje ez az első egyoldalú engedmény, amelyet a cég megtett és ez önmagában is fontos".

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.