Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 12. 12:59

128 processzoros szervert mutat be a Fujitsu

[CNET] A Fujitsu Trchnology Solutions a jövő héten mutatja 128 processzoros nagyteljesítményű Unix szerverét, amellyen az IBM és a Hewlett-Packard piaci pozícióit veszélyezteti.

A Primepower 2000 elnevezésű számítógép az áprilisra tervezett bemutatás után jópár hónappal jelenik meg, ráaádsul egy egyre csökkenő piacra. A legnagyobb szervergyártók közül az IBM és a Sun ősszel dobja piacra legújabb csúcskategóriás szervereit, amely sok céget valószínű várakozásra mintsem gyors vásárlásra ösztönöz.

Érdekesség, hogy a Fujitsu szervere a Sun Solaris operációs rendszerét használja. A vállalat hangsúlyozta, hogy a Sun Solaris Hardware Partners Group bevizsgálta a Primepower 2000-et, és úgy találta, hogy a Sun hardverekre tervezett alkalmazások jelentős része változtatás nélkül futhat a Fujitus gépén. Bár a Fujitsu a Sun piacára szeretne betörni, a Sun mégis kiad ilyen tanúsítványokat, ugyanis ezzel a Solaris-t és a rajta futó alkalmazásokat népszerűsítheti.

A Fujitsu Primepower 2000 128 darab Sprac64-GP processzort tartalmaz, ami kétszerese a Sun Starfire E10000 gépben található 64 CPU-nak és több, mint ötször annyi, mint amnnyi az IBM 24 processzoros p680 csúcsgépében található.

Azonban a chipek száma nem minden. A nagy teljesítmény elérésében a processzorok órajelén és számítási kapacitásán kívül nagy szerepe van a buszrendszernek is. Az IBM kevesebb processzorral is nagyobb teljesítmnyt tudott elérni egyes esetekben a versenytársaknál. A szoftverek beszerzésénél a sok processzor pedig akár hátrány is lehet: az Oracla adatbáziskezelő annál drágább, minél több processzoros rendszeren futtatják.

Természetesen a versenytársak sem alszanak: a Sun szeptemberben fogja bemutatni StarCat fantázianevű gépét, amely két változatban lesz elérhető. A 72 processzoros modellt üzleti alkalmazások futtatásához ajánlják, a 108 processzoros változatot pőedig tudományos számítások elvégzéséhez fejlesztették ki.

Az IBM 32 processzoros Regatta szervere is az ősszel várható. A számítógépben 16 IBM Power4 chip kap helyet, de a Power4 valójában két processzort tartalmaz egy lapkán. Az IBM Regatta szervere particionálható lesz, ami azt jelenti, hogy egy adott számítógép különféle erőforrásait különféle feladatok elvégzéséhez lehet rendelni.

a címlapról