:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 12. 12:59

128 processzoros szervert mutat be a Fujitsu

[CNET] A Fujitsu Trchnology Solutions a jövő héten mutatja 128 processzoros nagyteljesítményű Unix szerverét, amellyen az IBM és a Hewlett-Packard piaci pozícióit veszélyezteti.

A Primepower 2000 elnevezésű számítógép az áprilisra tervezett bemutatás után jópár hónappal jelenik meg, ráaádsul egy egyre csökkenő piacra. A legnagyobb szervergyártók közül az IBM és a Sun ősszel dobja piacra legújabb csúcskategóriás szervereit, amely sok céget valószínű várakozásra mintsem gyors vásárlásra ösztönöz.

Érdekesség, hogy a Fujitsu szervere a Sun Solaris operációs rendszerét használja. A vállalat hangsúlyozta, hogy a Sun Solaris Hardware Partners Group bevizsgálta a Primepower 2000-et, és úgy találta, hogy a Sun hardverekre tervezett alkalmazások jelentős része változtatás nélkül futhat a Fujitus gépén. Bár a Fujitsu a Sun piacára szeretne betörni, a Sun mégis kiad ilyen tanúsítványokat, ugyanis ezzel a Solaris-t és a rajta futó alkalmazásokat népszerűsítheti.

A Fujitsu Primepower 2000 128 darab Sprac64-GP processzort tartalmaz, ami kétszerese a Sun Starfire E10000 gépben található 64 CPU-nak és több, mint ötször annyi, mint amnnyi az IBM 24 processzoros p680 csúcsgépében található.

Azonban a chipek száma nem minden. A nagy teljesítmény elérésében a processzorok órajelén és számítási kapacitásán kívül nagy szerepe van a buszrendszernek is. Az IBM kevesebb processzorral is nagyobb teljesítmnyt tudott elérni egyes esetekben a versenytársaknál. A szoftverek beszerzésénél a sok processzor pedig akár hátrány is lehet: az Oracla adatbáziskezelő annál drágább, minél több processzoros rendszeren futtatják.

Természetesen a versenytársak sem alszanak: a Sun szeptemberben fogja bemutatni StarCat fantázianevű gépét, amely két változatban lesz elérhető. A 72 processzoros modellt üzleti alkalmazások futtatásához ajánlják, a 108 processzoros változatot pőedig tudományos számítások elvégzéséhez fejlesztették ki.

Az IBM 32 processzoros Regatta szervere is az ősszel várható. A számítógépben 16 IBM Power4 chip kap helyet, de a Power4 valójában két processzort tartalmaz egy lapkán. Az IBM Regatta szervere particionálható lesz, ami azt jelenti, hogy egy adott számítógép különféle erőforrásait különféle feladatok elvégzéséhez lehet rendelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.