:

Szerző: Barna József

2001. július 11. 20:51

Miért késnek a gyors, asztali számítógépekbe szánt Tualatin magos Pentium III processzorok?

[The Inquirer] E kérdésre kapott választ Mike Magee egy meg nem nevezett alaplapgyártó cég képviselőjétől. A hírforrás arról számolt be, hogy - amint az már korábban az Athlon rendszerekkel való összevetés alapján sejthető volt - egy 1,4 GHz-es 0,13 mikronos gyártástechnológiával előállított Tualatin magos Pentium III processzor jobb teljesítményt nyújt, mint egy 1,7 GHz-es Pentium 4.

Egy összehasonlító teszt nemrégiben pedig arról árulkodott, hogy egy kétprocesszoros Tualatin rendszer egyszerűen leiskolázza a szerverekbe szánt duál Xeon konfigurációt. Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy az Intel nem kíván saját maga versenytársa lenni, és ezért késlelteti az asztali PC-kbe szánt magasabb órajelű Pentium III-as CPU-k megjelentetését - ha egyáltalán szándékában áll még ilyenek gyártása.

Azonban arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a Tualatin processzorok gyártása során szerzett tapasztalatok a 0,13 mikronos technológiával előállított új generációs, Northwood magra épülő és Socket 478 foglalatba illeszkedő Pentium 4 útját egyengetik. A The Inquirer értesülései szerint e magasabb órajelű processzorok már készen állnak a piaci megjelenésre, ám az Intel - a várható Windows XP eufóriát meglovagolandó - csak szeptemberben dobja piacra őket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.