:

Szerző: Barna József

2001. július 11. 19:49

Angol legenda: hogyan működik a Windows XP termékaktiváció

Minthogy az utóbbi időben számos, gyakran egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot az interneten a Microsoft ősszel megjelenő operációs rendszerének, a Windows XP-nek új típusú regisztrációs módszerével, a termékaktiválással kapcsolatban, valamint mivel a Microsoft ez ügyben nem hajlandó részleteket nyilvánosságra hozni, a német Fully Licensed GmbH megvizsgálta, hogy pontosan milyen adatok kerülnek elküldésre az aktiváció során, illetőleg hogy milyen hardverelemek cseréje esetén válik szükségessé az újraaktiválás.

A német cég a Windows XP Release Candidate 1-et használta a vizsgálat során. Feltehetően az ebben a verzióban alkalmazott aktiválási módszer kerül majd beépítésre a végleges változatba is.

A próba során kiderült, hogy az XP tíz különböző hardverösszetevő alapján egy hardverazonosítót generál (Hardware ID), és csupán ezt, valamint a termékhez járó egyedi azonosító kódot (CD-key) küldi el az aktiválást végző szervernek. Az alkalmazott hardverazonosítókód-generátor algoritmus azonban olyan elven működik, hogy számos különféle konfiguráció is megkaphatja ugyanazt az azonosítót. Azaz gyakorlatilag lehetetlen az egyes felhasználók számítógépei alkatrészeinek pontos visszafejtése.

A hardverelemek cseréje sem okoz olyan problémákat, mint amilyenektől sokan tartottak - áll a vizsgálat eredményeit összefoglaló tanulmányban. Ugyanis a vizsgált tíz hardverkomponens közül legalább négynek meg kell változnia ahhoz, hogy az operációs rendszer újraaktiválást kérjen, míg hordozható számítógépek esetében ennél is engedékenyebb a rendszer. Az XP újrainstallálása azonban mindenképpen új termékaktiválással jár.

Az érdeklődők a német cég által készített részletes angol nyelvű tanulmányt az alábbi képre kattintva érhetik el:

Köszönettel tartozunk a fórumból Mr. A-nak, aki felhívta figyelmünket a dokumentumra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról