:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 10. 10:46

A Windows XP a legdrágább és a legolcsóbb Windows is egyben

[CNET] Bár a Microsoft egyelőre nem hozta nyilvánosságra az október 25-én debütáló új operációs rendszerének, a Windows XP-nek az árait, az Amazon.com internetes áruházban már előrendelhető a szoftver és természetesen az árat sem felejtették el feltüntetni.

Az operációs rendszer két verzióban jelenik meg: Home és Professional. A két változat nagyrészt megegyezik, mindkettőben helyet kapott a régóta várt Internet Explorer 6, Windows Media Player 8, DirectX 8.1, Windows Messenger és a tűzfal program. A vállalatoknak szánt "Professional" verzió azonban jobb hálózati támogatással rendelkezik.

A Home gyakorlatilag a Windows 95/98/Me folytatása, a Professional pedig a Windows NT-t és a Windows 2000-et váltja majd fel. Az Amazon.com árlistája szerint a Windows XP Home teljes verziója 200 dollárba kerül, a Professional-árt pedig 300 dollárt kérnek. Ha valaki régebbi Windows-ról szerete frissíteni, azt a Home esetében 100, a Professional esetében pedig 200 dollárért teheti meg.

A Microsoft egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Windows XP árát és nem kommentálta az Amazon.com által hirdetett értékeket. "A Windows XP árát az elkövetkező hónapok során fogjuk bejelenteni" - mondta a redmondi vállalat szóvivője, Jim Cullinan. Azonban az Amazon.com szerint az általuk hirdetett ár valós és a Microsoft-tól származik.

Ami a jelenleg elérhető Windows-okat illeti, a Window ME teljes verziója 180 dollárba kerül, az upgrade-ért 90 dollárt kell fizetni. A Windows 2000 Professional ára 280 dollár, a frissítésért pedig 189 dollárt kérnek. Azaz a Windows XP mindkét jelenleg kapható Windows-nál drágább lesz.

A helyzet azonban nem ennyire drámai: a számítógépek ára olyan ütemben csökken, hogy egy új gép és az operációs rendszer kevesebbe fog kerülni, mint eddig. Ilyen formában a Windows XP olcsóbb lesz, mint az előző verziók.

Szakértők szerint az operációs rendszer őszi megjelenésekor már 1000 dollár alatt lehet jól felszerelt Pentium 4 konfigurációt venni, és a jobbfajta notebook-ok ára is 1200 dollár alá esik majd.

A számítógép-eladások stimulálása érdekében a Microsoft, az Intel és a PC-gyártók összesen 1 milliárd dollárt fordítanak a Windows XP marketingjére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.