Szerző: Vörös Péter

2001. július 9. 00:10

Az AMD részvényárfolyama pénteken 27%-kal esett vissza, ezzel együtt egyes elemzők szerint hamarosan javul a cég helyzete

[CNET] Csütörtökön a tőzsdei zárás után az AMD profitfigyelmeztetést tett közzé, mely szerint a második pénzügyi negyedévben a cég nyeresége a várt részvényenként 27 cent helyett csak részvényenként 3-5 cent lesz. A forgalmat illetően várhatóan 17%-os lesz a visszaesés az első pénzügyi negyedévben elért 1,19 milliárd $-hoz képest, az előrejelzések 10%-os esést mutattak. Pénteken meg is volt a tőzsde válasza: a cég részvényárfolyama 7,84$-ral (27,37%-kal) 20,80$-ra zuhan le.

Bármennyire rossz is a mostani hír, elemzők nem győzték megjegyezni, hogy a visszaesés mögötti gondok (árnyomás a PC-piacon és gyenge kereslet a flash memóriachipek iránt) átmenetiek. Eric Rothdeutsch, a Robertson Stephens egyik elemzője szerint a gond a PC-kereslettel és az árral volt, nem az AMD processzorok keresletével. Az elemzők különösen elégedettek voltak azzal, hogy az Athlon és a Duron processzorok iránti kereslet viszonylag erős maradt.

Hans Mosesmann, a Prudential Securities egyik elemzője szerint darabszámot tekintve az AMD újabb rekorderedményt ért el a negyedév során, ellentétben az előzetes várakozásokkal. Ezzel együtt Mosesmann levitte a részvényárfolyam célpontot 38$-ról 30$-ra, és a 2001-es nyereségvárakozást részvényenként 1,50$-ról 71 centre, valamint a 2002-es nyereségvárakozást részvényenként 1,90$-ról részvényenként 1,50$-ra, a részvény besorolását változatlanul hagyva.

A jelenlegi negyedév nehézségeinek jó része egyrészt abból származik, hogy különösen gyenge volt a kereslet a flash memóriachipek iránt, bár egyes elemzők azt mondták, hogy ezt már figyelembe vették modelljeikben, másrészt abból, hogy a bruttó haszonrés az előző negyedévhez képest akár 10%-kal is csökkent. Ez utóbbi az elemzők szerint közvetlen kapcsolatban van az Intel által elindított árháborúval.

Mark Edelstone, a Morgan Stanley Dean Witter egyik elemzője szerint az AMD további piaci részesedéshez jutott az asztali PC-k piacán és megőrizte piaci részesedését a PC processzor piacon, de ezt az eredményt több, mint ellensúlyozta az Intel e negyedévben kezdett agresszív árazási stratégiája. Edelstone szintén lejjebb szállította a 2001-es és 2002-es várakozásokat.

Az elemzők szerint a helyzeten az javíthat, ha a kereslet elkezd nőni, várhatóan az év második felében és 2002-ben, ekkor az AMD további piaci részesedéshez juthat újabb processzoraival. Rothdeutsch megjegyezte, hogy továbbra is úgy vélik, hogy "az Athlon/Thunderbird processzor egy igen jó termék, ami a cég történetében a legerősebb az Intelhez viszonyítva". Rothdeutsch azonban azt is hozzátette, hogy elképzelhető az is, hogy az Intel további nyomást gyakorol az AMD-re mind ár, mind processzorteljesítmény terén főleg, ha az év vége felé megjelennek a "második generációs" Pentium 4-esek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról