:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 9. 12:12

Nehéz idők előtt állnak a merevlemezgyártók

[CNET] A Morgan Stanley legfrissebb jelentése szerint a már amúgy is gondokkal küszködő HDD-gyártók továbbra is nehéz idők elé nézhetnek, nagyrészt a PC-piac további lassulása miatt. Gillian Munson, a Morgan Stanley egyik elemzője szerint a "PC kereslet (a winchester kereslet legfőbb motorja) nagyon gyenge, és várhatóan ez további nehézségeket fog jelenteni az iparágnak a nyár folyamán."

A verseny ezen a piacon különösen kiélezett, mivel az évről évre jelentősen növekvő tárolókapacitás és az olcsó PC-k növekvő trendje erősen lecsökkentette az iparágban elérhető haszonrést.

Korábban egyes iparági megfigyelők úgy találták, hogy a legnagyobb versenyzők közötti konszolidáció és az új piacokra való behatolás ahhoz vezetett, hogy az idén megkönnyebbülhetnek az olyan cégek, mint a Maxtor, a Seagate és a Western Digital. A Quantum idén tavasszal adta el HDD üzletágát a rivális Maxtornak (egész pontosan ekkorra zárult le az akvizíció), ennek révén átmenetileg csökkent valamelyest az iparág készletszintje. Ezzel egy időben a winchestergyártók új piacokon jelentek meg, így pl. a fogyasztói elektronikai piacon.

Munson szerint azonban a fogyasztói elektronikai területtel kapcsolatos növekvés hosszabb távú történet, szerinte az idén nem várhatók jelentősebb eladások, de jövőre már elképzelhető, hogy számottevő volument sikerül elérni a HDD-gyártóknak ezen a piacon.

Jim Porter, a Disk/Trends piackutató cég elnöke hozzátette, hogy nem túl meglepő, hogy a winchesterrel felszerelt fogyasztói elektronikai eszközök eleinte alacsony volument érnek el. A TiVo és a ReplayTV digitális videomagnók példájára hivatkozva Porter elmondta, hogy "a két vállalat egyelőre néhány százezer készüléket adott el a sokak által várt több millió helyett [...] Ez azonban jellemző a fogyasztói elektronikai iparban. Erős növekedés csak akkor indul be, ha a gyártóknak sikerül elérni a kellően alacsony árszínvonalat, és sikerül kijavítani a kezdeti működési hibákat."

Az IDC piackutató cég szerint kb. 209 millió HDD fog elkelni az idén. Az asztali PC-khez gyártott merevlemezek jelentik a piac 71%-át, és a növekedés viszonylag lapos lesz 2000-hez képest. Az IDC szerint az asztali PC HDD-piacon a vezető hely a Maxtoré 35,2%-os piaci részesedéssel, a második helyen a Seagate áll 24,7%-kal. Az IDC adatai azt mutatják, hogy jövőre a HDD-eladások 259 millió darabra fognak nőni.

Porter szerint a Microsoft Windows XP operációs rendszerének október végi megjelenése segít növelni a PC-eladásokat, ami a HDD-eladások növekedését is jelenti majd. Porter azt is hozzátette, hogy a Microsoft Xbox játékkonzolja és a hasonló, winchestert használó konzolok természetesen szintén segítik majd az eladások növekedését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.