:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 5. 19:03

Ősztől lehetséges a duál-Duron konfiguráció: új AMD roadmap kis késésekkel és új szereplőkkel

Az AMD ismét frissítette processzor roadmap-jét, amelyen feltűnt néhány újdonság.

Az egyik legfontosabb változás, hogy megjelent egy alsó kategóriás szerver/munkaállomás kategória, amelyhez az AMD a Duron processzort társítja. Az ősszel megjelenő Morgan magos Duron chipek valószínű képesek lesznek többprocesszoros működésre, és amennyiben megjelennek az első olcsó (200 dollár alatti árú) AMD 760MP alaplapok, minden körülmény adott lesz a régóta várt duál-Duron konfigurációk megépítéséhez.

Hogy az Athlonok eladásainak mennyire kedvez majd a Duronok "felokosítása", azt egyelőre nem tudni. A Duron sorozat 2002 közepén ismét új magot kap majd, az Appaloosa kódnevű chipek már 0,13 mikronos csíkszélességűek lesznek.

Ami az asztali processzorokat illeti, az Athlon 4 chipek a korábban tervezett nyári megjelenés helyett valószínű csak ősszel debütálnak, a a hivatalos bejelentés időpontja szeptermber-október környékén várható. Az Athlon chipek 2002 első félévében kapnak 0,13 csíkszélességű Thoroughbred magot, amelyet 2002 második felében vált fel az IBM-től licencelt 0,13 mikronos SOI (silicon on insulator) gyártástechnológiával készített Barton.

Érdekesség még, hogy az x86-64 architektúrán alapuló ClawHammer processzort most már nem csak a nagyteljesítményű munkaállomás/szerver kategóriában láthatjuk, hanem az asztali chipek között is. A Hammer processzorok várhatóan 2002 végén jelennek meg, és 0,13 mikronos csíkszélességgel valamint SOI technológiával gyártja majd őket az AMD.

  • A friss AMD roadmap
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 25. 02:41

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.