Szerző: Barna József

2001. július 4. 21:34

Napelemes laptop-akkumulátor

[Environmental News Network] A Solardyne nevű portlandi (Oregon állam) cég leleményességének köszönhető, hogy egyre szélesebb körben használatos immár az ún. Solar Power Pack napelemes akkumulátor, amely többek között laptopok és egyéb hordozható eszközök olcsó energiaellátására alkalmas. A mindössze 24 font (kb. 10 kilogramm) súlyú csomag, amely egy napelemes panelből, akkumulátorból, egy beállító panelből, különféle csatlakozókból és egy izzóból áll, napi 120 wattóra teljesítmény leadására képes. Egyaránt használható egyen- és váltóáramú készülékek energiaellátására - 300 wattos teljesítményigényig.

A hat órás feltöltési idő után a csomaghoz adott akkumulátor 3 órás üzemidőt biztosít hordozható számítógépek számára, míg saját izzóját 14 órán keresztül képes üzemeltetni. A Solar Power Pack leginkább egzotikus utazások alkalmával, illetőleg infrastrukturálisan elmaradott terülteken használható leghatékonyabban, de multifunkcionális felépítésének köszönhetően egy túlélőcsomag részét is képezheti.

A napelemes panel becsült élettartama 20 év, míg az akkumulátor 600 feltöltésre van hitelesítve, ami körülbelül kétévnyi folyamatos használatnak megfelelő idő. A készülék ára 549 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról