:

Szerző: Barna József

2001. július 4. 21:10

A Linux-alapú Simputer hozhatja el az internet-forradalmat az elmaradott indiai régiók lakosai számára

[ExtremeTech] Swami Manohar és hat kollégája, mindannyian az Indiai Tudományos Intézet oktatói és mérnökei, egy rendkívül olcsó, leginkább egy jól megtermett kézigéphez hasonlatos számítógépet fejlesztettek ki, melytől azt remélik, hogy általa az internet-forradalom áldásai India legeldugottabb és legszegényebb régióiba is eljuthatnak. A Simple Inexpensive Mobile Computernek, vagy informálisan csak Simputernek nevezett készülék három alkáli elemmel működtethető, s egy Intel processzort, 32 Mbyte memóriát és egy 16 Mbyte-os Flash kártyát tartalmaz. Operációs rendszere a Linux, míg - talán ennek is köszönhetően - ára mindössze 200 dollár.

Manohar és csapatának missziója azért is lehet sikeres, mert jelenleg a szegénységtől sújtott közel 1 milliárd indiai polgár mindössze 2 millió PC-n osztozik. Minthogy azonban a Simputer 200 dolláros ára gyakorlatilag megfizethetetlen egy átlagos indiai család számára, Manoharék arra számítanak, hogy a kormány támogatni fogja a kezdeményezést, s így az egyes falvaknak és járásoknak lehetőségük lesz az olcsó számítógépek megvásárlására. Így ezek a helyi hatóságok kezében maradnának, míg a lakosság szimbolikus összegű óradíj fejében használhatná azokat. A személyes adatokat, letöltött információkat pedig a bérlők az 1-2 dollárért beszerezhető smartkártyákon tárolhatnák.

Ez a fajta kommunisztikus tulajdonlási rendszer egyáltalán nem ismeretlen az indiai társadalomban. Ahogy azt maga Manohar megfogalmazta: "A magántulajdon a fejlett országok privilégiuma. Egy olyan fejlődő országban, mint India, minden közös."

Az egyedülálló kezdeményezés ötletgazdái a nagy számú illiterátus, analfabéta felhasználókra is gondoltak. Ezért kifejlesztettek egy olyan, maguk között némi iróniával csak Illiterate Markup Language-nek nevezett szoftvert, amely alkalmas a képernyőn megjelenő szövegek beszéddé konvertálására. Minthogy azonban Indiában számos, egymástól jelentősen eltérő nyelvjárás használatos, Manoharék abban reménykednek, hogy a helyi közösségek majd közreműködnek a szabad szoftver nyelvjárásokhoz történő igazításában.

A Simputer kifejezetten az indiai gazdasági és szociális körülménynek figyelembevételével lett kifejlesztve, s ezért több éves, vagy akár több évtizedes használatra is alkalmas. A tesztdarabok megjelenése augusztusban várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.