:

Szerző: Barna József

2001. július 3. 22:10

A világ városai versengenek az AMD legkorszerűbb chipgyáráért

[The Statesman] Amint arról korábban beszámoltunk, az AMD 2004-ben, a cég fennállásának 35. évfordulóján tervezi megnyitni legkorszerűbb chipgyártó üzemét, a Fab 35-öt. Korábban a németországi Drezda városa tűnt a legesélyesebbnek, ahol az akkori pletykák szerint a cég a Motorolával együttműködve építette volna meg az új 300 mm-es gyárat. Azóta tucatnál is több város jelezte, hogy szívesen adna otthont a 4-5 milliárd dolláros beruházásnak. A gyárért folytatott versengésben a városok egymást próbálják túllicitálni a nyújtott kedvezmények tekintetében. Több önkormányzat akár 1 milliárd dollárral is támogatná a céget, amennyiben az a városukat választaná.

S noha a Fab 35 építésének végleges helyszínéről legkorábban az év végén dönt a cég, jelenleg a Texas állambeli Austinban folytat terepszemlét. Az AMD a korábbi 17 kiszemelt austini potenciális építési területet hatra szűkítette le. A cég szóvivője egyelőre nem nyilatkozott a város esélyeiről, annyi azonban ismert, hogy Austin 95 millió dolláros adókedvezményt nyújtana abban az esetben, ha az AMD ott építené fel a Fab 35-öt.

Mint ismeretes, Austinban található az AMD jelenleg legnagyobb chipgyára, az 1993-ban felépített Fab 25 [képünkön], míg a legkorszerűbb Fab 30 Drezdában. Úgy tűnik, hogy a cég mindenképpen azon igyekszik, hogy a már meglévő üzemeinek körzetébe telepítse a Fab 35-öt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.