Szerző: Barna József

2001. július 3. 18:58

Tervezzünk áramköröket lézernyomtatóval!

[Small Times] Egy, a jeruzsálemi Hebrew Egyetemen oktató kémikus, Andrew Shipway egy olyan, első hallásra igen meglepőnek tűnő módszert talált fel, mellyel az egyszerűbb felépítésű elektronikai áramkörök tervezési és tesztelési ideje jelentősen csökkenthető. Shipway már egy ideje figyelemmel kísérte a nanotechnológiával foglalkozó kutatók minél kisebb integrált áramkörök létrehozására irányuló törekvéseit.

Ám ő úgy gondolta, hogy érdemesebb a kicsinyítés, zsugorítás helyett a meglévő és olcsó technológiákat felhasználva az emberi méreteknél maradni. Ezt az elvet szem előtt tartva a következő eljárást dolgozta ki. Egy palládium nanorészecskékkel borított papírra hagyományos lézernyomtatóval kell kinyomtatni a számítógépen megtervezett áramkör negatív képét. Majd az így kapott nyomatot egy rézszulfátból és redukáló szerből kevert oldatba kell mártani, s így - minthogy a palládium-részecskék kémiai reakcióba lépnek az oldattal - 10 percen belül annak rendje és módja szerint a nyomat nem lefedett részein rézvezetékek képződnek.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy hagyományos eljárással készülő integrált áramköri lap elkészítése erős maró savak segítségével legalább 24 órát vesz igénybe, e módszerrel valóban jelentős idő és pénz takarítható meg. Az eljárás jelenlegi formájában egy 600 dpi felbontású printer használata mellett legjobb esetben is 50 mikronos áramkör tervezésére alkalmas, ami nem teszi alkalmassá integrált áramkörök vagy többrétegű chipek készítésére. Ennek ellenére egyes háztartási készülékekben használatos áramkörök tervezésénél jó szolgálatot tehet.

Egyes elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy néhány cég fontolóra veszi a technológia továbbfejlesztését, már amennyiben általa valóban tetemesen lerövidíthetővé válik a tervezés és tesztelés folyamata.

a címlapról