Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 3. 16:59

Intel Brookdale: kudarc a sebességtesztekben, siker a piacon?

A Tom's Hardware az Intel egy i845 (kódnevén: Brookdale) chipkészlettel és PC133 SDRAM memóriával szerelt 1,7 GHz-es Pentium 4 számítógép teljesítményét vetette össze az "eredeti" i850 chipsetet, Rambus DRAM-ot és azonos processzort tartalmazó konfigurációéval.

Az i845 chipkészletes platform teljesítménye irodai alkalmazásokban csak 8-15 százalékkal marad el az i850 chipkészlettel és Rambus DRAM-mal szerelt platformétól, de játékokban illetve MPEG tömörítésben a különbség már sokkal nagyobb, akár 25 százalék is lehet. Újabb csúfos bukás?

Azt mindannyian tudtuk, hogy a PC133 SDRAM-mal szerelt Pentium 4 processzoros gépek lassabbak lesznek a Rambus DRAM-ot használó társaiknál. A PC133 SDRAM elméleti maximális sávszélessége 1,06 GByte/sec, míg az i850 chipkészletbe épített dual channel RDRAM vezérlő a megfelelő memóriamodulokkal akár 3,2 GByte/sec-re is képes lehet.

Az irodai alkalmazások futtatásánál igazából nincs jelentősége a teljesítménykülönbségnek. Azonban a játékokban és multimédiás alkalmazásokban az i845 hátránya szembetűnő. Pont ezek a programok profitálnak leginkább az i850+RDRAM brutális adatáteresztő képességéből, és az i845+PC133 pont a "méregfogát" húzza ki a Pentium 4-nek.

Az Intel nem titkolt célja, hogy az év végére az asztali gépekből eltűnik a Pentium III, és a helyét felváltja a Pentium 4. Azonban az i850 chipkészletes alaplapok és a Rambus DRAM memória magas ára miatt a tömeges elterjedés egyáltalán nem lett volna garantálható.

Természetesen a kaliforniai processzorgyártó továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy felső kategóriás teljesítményt a Pentium 4 csak i850 chipkészlettel és Rambus DRAM memóriával nyújt. Az i845 és a PC133 SDRAM mindössze a folyamatosságot biztosítják a Pentium III és Pentium 4 alapú asztali gépek között.

A teljesítmény a Pentium 4 órajelének köszönhetően nő, az ár pedig alig változik. A vásárló a csúcskategóriás Pentium 4 processzoros rendszer áránál jóval olcsóbben viheti haza szintén Pentium 4-gyel szerelt konfigurációját, és a teljesítménye még így is felülmúlja az előző gépét. Erre való az i845, sem többre, sem kevesebbre.

  • Szólj hozzá a Fórumban!
  • a címlapról