Szerző: Vörös Péter

2001. július 2. 20:35

Microsoft: elkészült a Windows XP Release Candidate 1

[CNET] A Microsoft hétfőn elkezdte a várva várt Windows XP Release Candidate 1 szétküldését a kb. 100 ezer bétatesztelőnek. Ez azt jelenti, hogy a eredeti menetrendhez képest néhány nappal előbb sikerült befejezni a Microsoft októberben megjelenő új operációs rendszerének egyik utolsó teszt változatát. A márciusban megjelent Windows XP Beta 2 óta meglehetősen nagy volt a hallgatás a mostani verzióval kapcsolatban, azonban (a múlt heti antitröszt-per eredménnyel együtt is) a cég idő előtt elkészült a Windows XP Release Candidate 1-gyel.

A Microsoft Beta 2 "neve" Build 2462 volt, a mostani RC1 változaté Build 2505. Várhatóan július végén vagy augusztus elején fog megjelenni a második és egyben végső Release Candidate. A Release Candidate 1 az ún. Windows XP Preview Program részeként kerül szétosztásra, erre a cég szerint 100 ezren jelentkeztek. Az ár: 9,95$ a közvetlen, 500 MB-os download változatért, vagy még 10$ a CD-ért postán. A céghez közel álló források szerint a Microsoft kb. itthoni idő szerint du. 5-kor kezdte meg az értesítő e-mailek elküldését a felhasználói névvel és jelszóval rendelkezőknek.

A Microsoft a szoftver aktiválásához egy aktiváló kódot is fog nyújtani, ezzel az adott PC konfigurációhoz lesz kötve a teszt változat - egyébként 14 nap után nem működik a Windows XP. A Windows XP automatikusan segítséget nyújt e procedúrához, amelyet az Interneten keresztül vagy a Microsofthoz történő telefonhívással végezhetünk el. Az aktiválástól függetlenül az RC1 változat 180 nap után automatikusan megszűnik működni.

A PC gyártókhoz közeli források szerint a Microsoft azt közölte a gyártókkal, hogy az arany (végső) kódot legkésőbb szeptember elején leszállítják, a gyártók e változattal felszerelve ajánlhatják majd Windows XP PC-iket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról