Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 2. 14:14

A Sony fegyverexport-tilalom miatt nem telepítheti Kínába a PlayStation 2 konzolok gyártását

[Digi Times] Az amerikai és japán kormány arra kérte a Sony-t, hogy ne gyártasson PlayStation 2 konzolokat Kínában, ugyanis a gépben található DVD dekóder, illetve a konzol egyéb alkatrészei katonai célokra is alkalmasak lehetnek.

Mint ismeretes, az 1989-es Tiananmen téri mészárlás óta fegyverexport-tilalom áll fenn a nyugati világ és Kína között.

A tajvani Asustek és Acer már részben felkészültek a PlayStation 2 konzolok kínai gyártására, de a Sony egyelőre leállította az ilyen irányú terveit. Az előzetes megbeszélések alapján havi 300-400 ezer PlayStation 2 játékgép készült volna Kínában.

A 2000 márciuában megjelent PlayStation 2 már több, mint 10 millió példányban kelt el, és a Sony saját gyártókapacitása továbbra is kevésnek bizonyul a kereslet kielégítésére.

A Microsoft a tajvani Flextronics-ra bízta az Xbox konzol gyártását és a versenyképes ár fenntartása érdekében a Sony számára kulcsfontosságú lett volna a kínai bérgyártás.

Nem hivatalos források szerint a PlayStation 2 megrendelések az Asustek gyártókapacitásának közel felét lefoglalták volna, és a tajvani vállalat már elkezdte a Kína Jiangsu tartományában található Suzhou gyárában található gyártósorok átállítását a konzolra. Ebben az üzemben eddig Sony "barebone" asztali rendszereket szereltek össze.

Nem ez az első eset, hogy a Sonynak problémái adódtak a Playstation 2-ben található elektronika miatt. Idén áprilisban már a japán kormány is vezetett be exportkorlátozásokat a termékre vonatkozóan, ugyanis a grafikus chip felhasználható rakétarendszerek képfeldolgozó egységeként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról