Szerző: Vörös Péter

2001. június 29. 01:04

RealNetworks-Symbian mobiltelefon technológiai együttműködés

[Associated Press, Wall Street Journal] A RealNetworks Inc. és a Symbian PLC csütörtökön bejelentették, hogy technológiai együttműködést kötöttek, amelynek lényege az, hogy a Symbian operációs rendszereket használó mobiltelefonokban elérhető lesz a RealNetworks RealPlayer Mobile audio- és videolejátszó szoftvere. A Nokia 9210 Communicatorban már el is érhető a RealPlayer Mobile, ezt a mobiltelefont a múlt héten kezdték el árulni Európában és Ázsia egyes részein.

A megállapodás révén olyan mobiltelefonokba is beépítésre kerülhet a RealPlayer Mobile, mint a Nokia, a Motorola, a Siemens, az Ericsson, a Panasonic és a Sony. Az együttműködő felek abban reménykednek, hogy végül majd sikerül meggyőzni a felhasználókat arról, hogy fizessenek a mobiltelefonra érkező adatokért.

A seattle-i központú RealNetworks a londoni Symbiannal kötött együttműködést egy sor előfizetéses szolgáltatás első lépéseként tekinti. A cég szerint egyes mobiltelefon előfizetők hajlandóak lesznek arra, hogy különféle híreket (politika, sport, szórakoztatás, stb.) streaming mediával kapjanak telefonjukra, és ott a RealPlayerrel játsszák le azokat. Mark Bretl, a RealNetworks alelnöke azt is elmondta, hogy a szolgáltatást zene lejátszására is lehet majd használni.

A RealNetworksnek 200 millió felhasználója van főként a számítógépekkel együtt ingyen nyújtott RealPlayer szoftvernek köszönhetően. Most a cég szeretne ezektől a felhasználóktól pénzt szerezni az olyan előfizetéses szolgáltatások segítségével, mint amilyen a Symbian együttműködés is.

A cég egyik legígéretesebb terve a MusicNet, ez egy három nagy lemeztársasággal kötött együttműködés, amelynek célja az, hogy interneten keresztül nyújtsanak zenét előfizetéses szolgáltatásként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról