Szerző: Vörös Péter

2000. április 4. 22:28

A Rambus DRAM memória még mindig sokkal drágább az SDRAM-nál

A kínálat egyelőre igen szűk az új memória modulokból, árak pedig akár az SDRAM árak ötszörösére is rúghatnak, dacára annak, hogy a Rambus és a hozzá közel álló elemzők szerint az árkülönbözet ennél sokkal alacsonyabb. A Kingston Technology (az egyik legjobb/legnagyobb amerikai memóriagyártó cég) ValueRAM e-kereskedelmi helyén a legolcsóbb 128 MB-os RDRAM modul 722$. Ezzel szemben a legdrágább 128 MB-os SDRAM modul ára csak 179$. Az utóbbi hónapokban a különbség valamelyest nőtt a csökkenő SDRAM árak miatt.

HIRDETÉS

A kínálat egyelőre igen szűk az új memória modulokból, árak pedig akár az SDRAM árak ötszörösére is rúghatnak, dacára annak, hogy a Rambus és a hozzá közel álló elemzők szerint az árkülönbözet ennél sokkal alacsonyabb. A Kingston Technology (az egyik legjobb/legnagyobb amerikai memóriagyártó cég) ValueRAM e-kereskedelmi helyén a legolcsóbb 128 MB-os RDRAM modul 722$. Ezzel szemben a legdrágább 128 MB-os SDRAM modul ára "csak" 179$. Az utóbbi hónapokban a különbség valamelyest nőtt a csökkenő SDRAM árak miatt.
A Compaq szerint az RDRAM modulok kb. 3-400$-ral emelik a PC-k árát. A hasonlóan felszerelt Pentium III-as Compaq, Dell, Hewlett-Packard ill. IBM PC-knél kb. 3-600$ a különbség az RDRAM-os készülékek „javára". Természetesen e gépek bővítése sem túl olcsó: pl. a Dell az 1 GHz-es Dimension XPS B1000r-hez 128MB plusz RDRAM-ért további 680$-t számít fel, míg a HP az 533 MHz-es Vectra VL 600-nál ugyanezért az extráért 519$-t kér. Ezzel szemben a 128 MB-os SDRAM bővítés ritkán kerül 250$-nál többe.
Az RDRAM gyártása sokkal bonyolultabb és drágább az SDRAM-nál, valamint memóriagyártók (Hyundai, Micron, NEC, Samsung, Toshiba, stb.) licenszdíjat fizetnek a technológiát kifejlesztő Rambus-nak. A jelenlegi magas ár természetesen főként a kereslet-kínálat függvénye: egyelőre csak a Samsung gyárt tömeges mennyiségben RDRAM chip-eket, a NEC és a Toshiba hamarosan kezdi el a tömeggyártást.
a címlapról

emberhiány

16

Megszűnik a Firefox Send és Notes

2020. szeptember 18. 10:32

A Mozillának a nyári leépítések után nem maradt erőforrása a szolgáltatások fenntartására.