Szerző: Koi Tamás

2024. május 17. 13:00

Így terheld túl a csomagautomatádat

Túlterheléses támadás áldozatává vált az egyik legismertebb hazai csomagautomata-hálózat, igaz, ebben az esetben nem elsősorban informatikai jellegű problémáról volt szó és még csak nem is rosszindulatú aktorok álltak a háttérben.

A hazánkban is gomba módra szaporodó csomagautomaták kedvelt áruátvételi lehetőségnek számítanak számos webshop és online piactér vásárlói számára, hiszen kényelmesen, kötetlenül lehet hozzájutni rajtuk keresztül a kisebb és közepesebb csomagokhoz. Aki azonban rendelt már Black Friday akcióban vagy éppen az év végi hajrában ilyen automatába, az bizonyára szembesült a hálózat gyenge pontjával, vagyis

egy csomagautomata-hálózat is képes bedugulni.

Ez történt április második felében és május elején a FoxPosttal is, melyet a Vinted piactér ingyenes szállítási opciója fektetett két vállra az adott időszakban.

Bár a hálózatüzemeltető igyekezett úrrá lenni a helyzeten, végül a Vintedről ipari mennyiségű használt holmit rendelő tömegek kerekedtek felül, súlyos fennakadásokat okozva a hálózat működésében - ez volt az a pont vélhetően, ahol a FoxPost Zrt. elátkozta a napot, amikor leszerződött a litván online piactérrel.

foxpost
leszerelik a foxpost ideiglenes automatáját maglódon (fotó: foxpost)

A logisztikai cég ma közölte, hogy a túlterheléses hullám levonult, mostantól újra minden a régi kerékvágásban zajlik, és hogy ez ne csak a következő akciós időszakig legyen így, a cég igyekszik bővíteni a hálózatot - már rövid távon 112 új automata létesül, a következő hónapokban pedig több száz új automatát állít üzembe a társaság.

Remélhetőleg ezzel elkerülhetővé válik az a jellemzően a fővárosiakat érintő jelenség is, amikor a FoxPost teljesen önkényesen az eredetileg kijelölt cél helyett egy másik, környékbeli csomagautomatába irányítja a megrendelt termékeket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról