Szerző: Koi Tamás

2024. április 18. 13:01

Viszlát Atlas, kösz a vicces zakózásokat!

Nyugdíjba küldi Atlast a Boston Dynamics robotikai cég, mely 2013-ben a DARPA pályázatára készítette el ez eleinte csetlő-botló, ugyanakkor a kezdetektől fogva meglehetősen ijesztő robotot, melynek máris itt van az utódja, a még ijesztőbb Atlas 2.

A humanoid robotoknak a Terminátor-saga óta elég jelentős hendikepje van, ami alaposan rányomja a bélyegét a Boston Dynamics Atlasának az életére is, melyben most lezárul egy fejezet.

A robotikai cég bejelentette, hogy nyugdíjba küldi az első szériás, hidraulikus motorokkal mozgatott Atlast, melynek első prototípusai 2013-ban láttak napvilágot. Később aztán egyre agilisabbá vált a robot, táncolni és tornázni is megtanult, miközben mindenki legnagyobb megkönnyebbülésére mindvégig megőrizte esendőségét is.

03:37
 

Farewell to HD Atlas

Még több videó

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ebből az esendőségből szedett most csokorba néhány percnyit a Boston Dynamics a fenti, Atlast búcsúztató videójában, ahol a robot többször látványosan hasra esik, felborul sőt egy ponton még a lábát (pardon, a hidraulikáját) is eltöri.

00:40
 

All New Atlas | Boston Dynamics

Még több videó

Atlas ettől függetlenül nem lesz az enyészeté, hiszen máris érkezik Atlas 2, mely gyökeresen eltérő felépítéssel, hidraulikus motorok helyett kizárólag elektromotorok segítségével mozog nagyjából úgy, hogy még Sarah Connor ereiben is megfagyna a vér, ha meglátná.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról