Szerző: Koi Tamás

2024. április 9. 14:04

A természeti jelenség, amiért fél Amerika lemondott a netről

Számottevő mértékben csökkent a teljes amerikai netes forgalom tegnap a kontinensen átívelő teljes napfogyatkozás idején - volt olyan állam, ahol a pár perces időszakban komoly tömegek tették le a telefonjukat vagy álltak fel a számítógépük mellől.

Vannak bizonyos események, melyek időről-időre ráébresztenek minket, embereket, hogy mennyire kis jelentéktelen részei vagyunk a nagy univerzumnak. Mint például a teljes napfogyatkozás, ami a monitorokról és az okostelefonok kijelzőiről az égre szegezte tegnap több tízmillió amerikai tekintetét.

Olyannyira, hogy ennek egészen jól mérhető jelei is mutatkoztak az aggregált amerikai internetforgalomban, ahogy a Napot a Hold egy több ezer kilométeres sávban teljesen kitakarta Észak-Amerikát és Közép-Amerikát érintően, délről északra haladva fokozatosan.

A Cloudflare statisztikái  szerint legalábbis nem nagyon lehet mással magyarázni, hogy az érintett idősávban (keleti-parti idő szerint 14 óra környékén) az aggregált amerikai forgalom 8%-kal, a HTTP-lekérések száma pedig 12%-kal csökkent az egy héttel korábbi állapothoz képest.

solar_eclipse

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az egyes államok forgalmát elemezve még jobban kirajzolódik, hogy mely államokon halad végig a Hold árnyéka, így Vermontban, Arkansasban és Indianaban a teljes adatforgalom 50-60%-ot zuhant a jelenség idején, érdekesség ugyanakkor, hogy a texasiakat annyira nem hozta lázba a jelenség, mivel a Cloudflare szerint a déli államban csak 15%-os volt a netes forgalom-visszaesés.

Hasonlóan hatott a 2024-es észak-amerikai napfogyatkozás a mexikói (ahol a jelenség először volt észlelhető...) és kanadai (...ahol pedig utoljára) internetforgalomra is, mely 48-57%-ot esett vissza, a világvége ezzel együtt ezúttal is elmaradt minden régióban.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról