Szerző: Koi Tamás

2024. március 12. 14:29

Mihez kezdenél 10 Gbps feletti sávszélességgel otthon?

Az elindulása óta eltelt évek alatt a háttérben sokat fejlődött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság internetes sebességmérő platformja, a szélessáv.net, mely mára a 10 Gbps-nél gyorsabb netkapcsolatok mérésére is alkalmas.

A címben szereplő kérdés persze erősen teoretikus, hiszen - jelenleg még - meglehetősen keveseknek adatik meg az a kiváltság, hogy otthoni körülmények között 10 Gbps-nél gyorsabb netkapcsolatot használjanak (pedig a Digi egyszer majdnem bevezetett olyan netcsomagot, ami elérte ezt a sebességhatárt), mindenesetre jó tudni, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által üzemeltetett szélessáv.net -en már most meg lehet(ne) mérni a sebességét egy ilyen elérésnek.

A platform a népszerű speedtest.net egyfajta hazai mintájaként 2015-ben jött létre, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a netszolgáltatók által eladott (kínált), illetve garantált minimum sebességértékeket ellenőrizhesse vele az előfizető. 

highspeed_face

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hatóság közleménye szerint az elmúlt hónapokban megújult a szolgáltatás szoftveres mérések háttérrendszere és maga a sebességmérő is, ahol regisztrációval és regisztráció nélkül egyaránt futtathatók mérések. Dedikált applikáció egyelőre továbbra sincs a platformhoz, vagyis csak böngészőből (mobilon is) lehet méricskélni.

A szélessáv.net egyébként inkább az úgynevezett hardveres, automatizált tesztekben jeleskedik (ezek azonban az eszköz képességei miatt legfeljebb 1 Gbps sávszélességű netkapcsolat mérésére alkalmasak), amikor a hatóság egy külön "mérődobozt" helyez ki a felhasználói végponthoz - ezek az eltelt kilenc év alatt 12 millió mérést rögzítettek, míg a szoftveres mérésekből kétmillió futott le a szélessáv.net -en.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról