:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 12. 14:29

Mihez kezdenél 10 Gbps feletti sávszélességgel otthon?

Az elindulása óta eltelt évek alatt a háttérben sokat fejlődött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság internetes sebességmérő platformja, a szélessáv.net, mely mára a 10 Gbps-nél gyorsabb netkapcsolatok mérésére is alkalmas.

A címben szereplő kérdés persze erősen teoretikus, hiszen - jelenleg még - meglehetősen keveseknek adatik meg az a kiváltság, hogy otthoni körülmények között 10 Gbps-nél gyorsabb netkapcsolatot használjanak (pedig a Digi egyszer majdnem bevezetett olyan netcsomagot, ami elérte ezt a sebességhatárt), mindenesetre jó tudni, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által üzemeltetett szélessáv.net -en már most meg lehet(ne) mérni a sebességét egy ilyen elérésnek.

A platform a népszerű speedtest.net egyfajta hazai mintájaként 2015-ben jött létre, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a netszolgáltatók által eladott (kínált), illetve garantált minimum sebességértékeket ellenőrizhesse vele az előfizető. 

highspeed_face

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hatóság közleménye szerint az elmúlt hónapokban megújult a szolgáltatás szoftveres mérések háttérrendszere és maga a sebességmérő is, ahol regisztrációval és regisztráció nélkül egyaránt futtathatók mérések. Dedikált applikáció egyelőre továbbra sincs a platformhoz, vagyis csak böngészőből (mobilon is) lehet méricskélni.

A szélessáv.net egyébként inkább az úgynevezett hardveres, automatizált tesztekben jeleskedik (ezek azonban az eszköz képességei miatt legfeljebb 1 Gbps sávszélességű netkapcsolat mérésére alkalmasak), amikor a hatóság egy külön "mérődobozt" helyez ki a felhasználói végponthoz - ezek az eltelt kilenc év alatt 12 millió mérést rögzítettek, míg a szoftveres mérésekből kétmillió futott le a szélessáv.net -en.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 08:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.