Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 8. 10:18

100 milliós csalással vádolják a T-Systems volt vezérét

Kaszás Zoltánra 100 960 356 forint összegű vagyonelkobzás és öt év letöltendő börtönbüntetés várhat.

Frissítés: A 444 cikkének megjelenése után Kaszás Zoltán közölte a lappal, hogy  panaszt tett a Nemzeti – Adó és Vámhivatal által közölt gyanúsítással szemben, mivel a közölt gyanúsításban közölteket nem követte el. "Az üggyel összefüggésben feljelentéssel éltem a Központi Nyomozó Főügyészségen az eljáró nyomozók és ügyészekkel szemben hivatali visszaélés miatt, melyet a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettének minősített." - írta Kaszás.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével és vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a győri ügyészség Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország volt vezérigazgatóját. Amennyiben elítélik, 100 960 356 Ft összegű vagyonelkobzás és öt év letöltendő börtönbüntetés vár rá – írta meg feltáró cikkében a 444.

Kaszás a vád szerint az ő vezetése alatt, az ő közbenjárására legalább 100%-ban túlárazott és lezsírozott, valódi verseny nélküli szerződéseket kötött cégekkel, amiket egy bűnszervezet hozott létre, a túlárazásból származó extraprofit jelentős részét pedig zsebre tette. 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kaszás dolgozott korábban informatikai vezetői pozícióban a Magyar Postánál, a Budapest Airportnál, a MOL Csoportnál, egy időben ő volt az OTP Szerbia CIO-ja. 2015-től dolgozott a T-Systemsnél, 2017-től volt vezérigazgatói pozícióban. Kaszás 2020 szeptemberben, váratlanul, nem tervezetten, közös megegyezéssel távozott a T-Systems éléről. Jelenleg az OTP Bank csoportszintű digitális ügyvezető igazgatója. Emellett az OTP Russia Igazgatóságának tagja.

A vád szerint Kaszás bűntársa, a bűnszervezet irányítója az ügyészség szerint Fuzik Zsolt volt, fedőnevén „Nagymester”, aki korábban a BKV és CBA informatikai igazgatójaként dolgozott. Fuzik egy „hierarchikusan felépített, konspiráltan működő” bűnszervezetet irányított. 

A Fuzik-féle szervezet működése azon alapult, hogy annyira elterjedt a túlárazás és a korrupció mind az önkormányzati, mind az állami, mind a piaci szférában, hogy felhúztak rá egy kvázi szolgáltatást.

A szervezet tevékenysége arról szólt, hogy a sokszor többszörösen túlárazott üzletekbe látszólag valós tevékenységet végző, de a valóságban proxy, tehát kamu alvállalkozókat fűztek be, amikkel leszerződtek, majd munka és teljesítés nélkül kifizették őket.

A bűnszervezet jutalékért cserébe a kilopott pénzt készpénzben visszaszállította a megrendelőnek. Tehát egy-egy nagy üzletből észrevétlenül kifolyatták az extraprofitot, plusz elcsalták az áfát. A vád szerint így vesztegethette meg Fuzik Zsolt, sok más topmenedzserrel, politikussal és nagyvállalati vezetővel együtt, a T-Systems (mai nevén Telekom Rendszerintegráció Zrt.) vezérigazgatóját, Kaszás Zoltánt is.

Az ügyészség szerint Fuzik Zsolt vádlott a számlák befogadását megelőzően megegyezett Kaszás Zoltán vádlottal abban, hogy a T-Systems Magyarország Zrt. a WIND-IP 21 Kft-től kizárólag valótlan tartalmú számlákat fog befogadni, és a Zrt. a számla összegét fogja megfizetni.

A számlákon szereplő gazdasági események megvalósultak, de a WIND-IP 21. Kft. nevében kiállított számlákon a valós értéknél legalább 100%-al nagyobb összeget tűntettek fel. A megegyezést követően Kaszás Zoltán vádlott megkerülte a T-Systems Zrt. belső ellenőrző struktúráját.

Tehát a T-Systems fölött és alatt is a bűnszervezethez tartozó cégek álltak. A láncolat minden szereplője lecsípte az extraprofitból a jutalékát, így károsíthatták meg egyszer a fővárost, majd amikor az adót is elcsalták, akkor az államkasszát.

Via 444.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról