:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 8. 10:18

100 milliós csalással vádolják a T-Systems volt vezérét

Kaszás Zoltánra 100 960 356 forint összegű vagyonelkobzás és öt év letöltendő börtönbüntetés várhat.

Frissítés: A 444 cikkének megjelenése után Kaszás Zoltán közölte a lappal, hogy  panaszt tett a Nemzeti – Adó és Vámhivatal által közölt gyanúsítással szemben, mivel a közölt gyanúsításban közölteket nem követte el. "Az üggyel összefüggésben feljelentéssel éltem a Központi Nyomozó Főügyészségen az eljáró nyomozók és ügyészekkel szemben hivatali visszaélés miatt, melyet a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettének minősített." - írta Kaszás.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével és vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a győri ügyészség Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország volt vezérigazgatóját. Amennyiben elítélik, 100 960 356 Ft összegű vagyonelkobzás és öt év letöltendő börtönbüntetés vár rá – írta meg feltáró cikkében a 444.

Kaszás a vád szerint az ő vezetése alatt, az ő közbenjárására legalább 100%-ban túlárazott és lezsírozott, valódi verseny nélküli szerződéseket kötött cégekkel, amiket egy bűnszervezet hozott létre, a túlárazásból származó extraprofit jelentős részét pedig zsebre tette. 

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kaszás dolgozott korábban informatikai vezetői pozícióban a Magyar Postánál, a Budapest Airportnál, a MOL Csoportnál, egy időben ő volt az OTP Szerbia CIO-ja. 2015-től dolgozott a T-Systemsnél, 2017-től volt vezérigazgatói pozícióban. Kaszás 2020 szeptemberben, váratlanul, nem tervezetten, közös megegyezéssel távozott a T-Systems éléről. Jelenleg az OTP Bank csoportszintű digitális ügyvezető igazgatója. Emellett az OTP Russia Igazgatóságának tagja.

A vád szerint Kaszás bűntársa, a bűnszervezet irányítója az ügyészség szerint Fuzik Zsolt volt, fedőnevén „Nagymester”, aki korábban a BKV és CBA informatikai igazgatójaként dolgozott. Fuzik egy „hierarchikusan felépített, konspiráltan működő” bűnszervezetet irányított. 

A Fuzik-féle szervezet működése azon alapult, hogy annyira elterjedt a túlárazás és a korrupció mind az önkormányzati, mind az állami, mind a piaci szférában, hogy felhúztak rá egy kvázi szolgáltatást.

A szervezet tevékenysége arról szólt, hogy a sokszor többszörösen túlárazott üzletekbe látszólag valós tevékenységet végző, de a valóságban proxy, tehát kamu alvállalkozókat fűztek be, amikkel leszerződtek, majd munka és teljesítés nélkül kifizették őket.

A bűnszervezet jutalékért cserébe a kilopott pénzt készpénzben visszaszállította a megrendelőnek. Tehát egy-egy nagy üzletből észrevétlenül kifolyatták az extraprofitot, plusz elcsalták az áfát. A vád szerint így vesztegethette meg Fuzik Zsolt, sok más topmenedzserrel, politikussal és nagyvállalati vezetővel együtt, a T-Systems (mai nevén Telekom Rendszerintegráció Zrt.) vezérigazgatóját, Kaszás Zoltánt is.

Az ügyészség szerint Fuzik Zsolt vádlott a számlák befogadását megelőzően megegyezett Kaszás Zoltán vádlottal abban, hogy a T-Systems Magyarország Zrt. a WIND-IP 21 Kft-től kizárólag valótlan tartalmú számlákat fog befogadni, és a Zrt. a számla összegét fogja megfizetni.

A számlákon szereplő gazdasági események megvalósultak, de a WIND-IP 21. Kft. nevében kiállított számlákon a valós értéknél legalább 100%-al nagyobb összeget tűntettek fel. A megegyezést követően Kaszás Zoltán vádlott megkerülte a T-Systems Zrt. belső ellenőrző struktúráját.

Tehát a T-Systems fölött és alatt is a bűnszervezethez tartozó cégek álltak. A láncolat minden szereplője lecsípte az extraprofitból a jutalékát, így károsíthatták meg egyszer a fővárost, majd amikor az adót is elcsalták, akkor az államkasszát.

Via 444.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 06:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.