Szerző: Koi Tamás

2024. február 22. 14:00

Már munkaidőben is drónok repkednek az Ikea legnagyobb európai központjában

A raktárkészleteket ellenőrző drónok régóta jelen vannak az Ikea különböző áruházaiban, raktáraiban, egy új pilot révén pedig már akkor is a levegőben vannak, amikor a raktárosok is dolgoznak.

A drónok régóta az Ikea legjobb alkalmazottainak számítanak, legalábbis jelentős mennyiségű időt spórolnak meg a svéd bútor- és lakberendezési áruháznak a hatalmas raktárkészlet folyamatos ellenőrzésével.

ikea_dron

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Ikea eredetileg egy svájci céggel, a Verityvel szerződött arra, hogy a társaság egy drónokra és mesterséges intelligenciára építő készletellenőrző szállítson a multinak, melyet ma már nem csak raktárakban, hanem több nyugat-európai áruházban is használnak a készletezési hibák gyors felfedezésére és korrigálására.

A drónok eredetileg akkor kezdték a műszakot, amikor a hús-vér raktárosok végeztek, már pusztán az éjszakai repülésekkel is több hónapnyi munkát spórolva a társaságnak. 

Egy új pilot projektben a cég genti logisztikai központjában most nap közben is aktívak a vonalkódokat beolvasó drónok, ami az áruházlánc szerint még hatékonyabbá teszi a készletezést azáltal, hogy az emberi munkaerő valós időben tud reagálni az áruhiányra és egyéb anomáliákra.

A fentieket alapul véve alighanem rövidesen hozzá kell majd szoknunk ahhoz is, hogy egy Ikea-ban járva-kelve drónok repkednek majd a fejünk felett, melyek árgus szemmel figyelik, hogy valóban annyi KLEPPSTAD ágykeret vagy éppen BJÖRKSNÄS komód van raktáron, amennyit a készletkezelő rendszer jelez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról