Szerző: Koi Tamás

2024. január 22. 09:55

Elment a netes pontos idő atyja

Újabb nagy internetes úttörő hagyott itt minket, elhunyt a Network Time Protocol (NTP) feltalálója.

A korai internet újabb ikonja hagyott itt minket múlt héten, elhunyt Dr. David L. Mills, aki kvázi az internetes pontos idő feltalálója volt. Neki köszönhető, hogy ma a netre csatlakozó legkülönfélébb eszközök - jellemzően szerverek és PC-k - képesek időszinkronban működni.

Ez a Network Time Protocol (NTP) nevű protokollkészletnek köszönhető, melynek megalkotása Mills nevéhez fűződik - ő volt az, aki 1985-ben az internetre csatlakozó egyre nagyobb számú géppark számára lehetőséget adott arra, hogy egy pontos időforrással szinkronizálják saját órájukat. 

david_l_mills

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A modern digitális ökoszisztéma ma már igen nehezen lenne elképzelhető az NTP használata nélkül, hiszen a protokoll segít egyebek mellett különböz adatbázisok integritásának megtartásában és a hálózatbiztonságban is komoly szerepet kap, hiszen nélküle nem lehetne például pontos nyilvántartásokat sem vezetni a különböző eszközök és/vagy tranzakciók pontos idejéről.

Mills nélkül emellett sosem kezdődhetne annyira pontosan egy ebédszünet egy irodai rabszolga dolgozó számára, mint manapság, de lehet, hogy az okostelefonok sem ébresztenének olyan kíméletlenül pontosan reggelente.

Dr. David L. Mills 85 évet élt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.